Vojna

Obrambni ministri EU o skupnih nabavah streliva za Ukrajino

E.J./STA
8. 3. 2023, 07.00
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 07.01
Deli članek:

Ministri za obrambo držav članic EU bodo na današnjem neformalnem zasedanju v Stockholmu razpravljali o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Med drugim bodo govorili o skupnih nabavah streliva, ki bi ga namenili Ukrajini, in misiji urjenja ukrajinskih vojakov.

Profimedia
Ministri bodo danes razpravljali tudi o izvajanju evropske misije usposabljanja ukrajinskih vojakov, ki poteka na Poljskem in v Nemčiji.

O skupnih nabavah streliva je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell februarja govoril že z zunanjimi ministri članic. Tedaj je dejal, da je za Ukrajino ključen neprekinjen dotok topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov. Poudaril je, da je trenutno najboljši način za zagotavljanje streliva Ukrajini, da evropske vojske delijo obstoječe zaloge streliva. Obenem bo treba sprožiti postopke za okrepitev zmogljivosti evropske vojaške industrije. Okrepiti pa je treba tudi napore za naslovitev ukrajinskih nujnih potreb po strelivu, predvsem prek morebitnih skupnih nabav na evropski ravni.

Slovenija pobudo podpira

Konkretne predloge na področju skupnih nabav streliva, ki bi ga nato dobavili Ukrajini, bo danes predstavil obrambnim ministrom članic v Stockholmu, ki se ga bo iz Slovenije udeležil obrambni minister Marjan Šarec. Slovenija podpira pobude Evropske komisije za skupne nabave streliva, so za STA pred zasedanjem sporočili z obrambnega ministrstva.

Ministri bodo danes razpravljali tudi o izvajanju evropske misije usposabljanja ukrajinskih vojakov, ki poteka na Poljskem in v Nemčiji. Slovenija bo v njej po napovedih sodelovala z okoli 30 pripadniki Slovenske vojske. Kontingent bo za napotitev predvidoma pripravljen sredi aprila, so napovedali na ministrstvu.