Po vzoru Rusije

VIDEO: V gruzijskem parlamentu zaradi spornega zakona zapele pesti

S.R.
6. 3. 2023, 15.03
Posodobljeno: 6. 3. 2023, 15.22
Deli članek:

Gruzijski parlamentarni odbor za pravne zadeve je danes obravnaval sporen predlog zakona, za katerega kritiki menijo, da je pripravljen po vzoru »drakonske zakonodaje« v sosednji Rusiji.

Zajem zaslonske slike
Pretep v gruzijskem parlamentu.

Govora je o tako imenovanem zakonu o »tujih agentih,« v skladu s katerim bi se morale organizacije, ki več kot 20 odstotkov finančnih sredstev prejmejo iz tujine, ustrezno registrirati kot tuji agenti, s tem pa privoliti v poseben nadzor pravosodnega ministrstva. V nasprotnem primeru bi jih grozile visoke kazni. V sosednji Rusiji je tovrstna zakonodaja, ki so jo v dumi s sprejetjem zakona o »nezaželenih organizacijah« iz leta 2015 in zakona »lažnih novicah« iz leta 2022 še zaostrili, v veljavi že dobro desetletje. Zakon o »tujih agentih« so namreč sprejeli že leta 2012, zakonodaji pa je skupno, da se želi z njo utišati civilno družbo, politično opozicijo in neodvisne medije. V vladajoči stranki Gruzijske sanje so predlogu zakona, ki mora pred glasovanjem v državnem zboru prestati še nekaj parlamentarnih sit, že prejšnji mesec napovedali podporo.

Na današnji obravnavi predloga zakona na odboru za pravne zadeve je prišlo do kratkega, a nasilnega pretepa med zakonodajalci, poroča tiskovna agencija Reuters. Po njihovih navedbah je predsednik odbora udaril vodjo opozicijske stranke Združeno narodno gibanje (United National Movement - UNM), ki predlogu zakona ostro nasprotuje. Združeno narodno gibanje je liberalna in prozahodna stranka, ki jo je ustanovil danes zaprti Miheil Saakašvili.

»Ruska zakonodaja, ki jo zdaj predlagajo v parlamentu, je v nasprotju z gruzijskimi nacionalnimi interesi in našimi evropskimi težnjami,« je dejal opozicijski politik in borec za državljanske pravice Irakli Pavlenišvili. Gruzijska predsednica Salome Zourabičvili je že napovedala, da bo na predlagani zakon vložila veto, a lahko njen predsedniški veto nato znova povozi parlament.