Vojna v Ukrajini

Šojgu se mudi v Mariupolju, Bahmut kljub »peklenski« situaciji še vedno ni padel

S.R.
6. 3. 2023, 10.53
Posodobljeno: 6. 3. 2023, 15.23
Deli članek:

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je domnevno že tretji dan zapored mudi na okupiranem območju v Ukrajini.

Profimedia
Ukrajinski vojak v Bahmutu.

Šojgu, ki naj bi v soboto obiskal enega od poveljniških štabov na jugu regije Doneck, je nato po navedbah ruskega obrambnega ministrstva odpotoval v Mariupol, kjer je preveril napredek pri obnovi tega opustošenega in okupiranega mesta, ki je po dolgotrajnem obleganju padlo konec maja 2022. V skladu z izjavo za javnost je obiskal zdravstveni center in novo sosesko z 12 petnadstropnimi stanovanjskimi zgradbami. Natančnega datuma in časa njegovega obiska ministrstvo ni razkrilo, a tiskovna agencija Reuters poroča, da naj bi se Šojgu v Mariupolju mudil včeraj in danes. Konec tedna je sicer ob srečanju s poveljniki, kjer se je seznanil z razmerami na fronti, vojakom podelil odlikovanja

Razmere na fronti tudi danes ostajajo bolj ali manj nespremenjene. Najhujše bitke še vedno potekajo na območju Bahmuta, ki ga ukrajinske sile vsaj zaenkrat še ne želijo izpustiti iz rok. Vojaški analitiki sicer ocenjujejo, da bo prej ali slej potreben umik na nove obrambne položaje, ki jih imajo pripravljene v zaledju Bahmuta. Medtem je nekaj prahu znova dvignil prvi mož ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin, ki je dejal, da imajo njegovi vojaki sicer vse večji nadzor nad Bahmutom, a da jim primanjkuje streliva. »Če se Wagner zdaj umakne iz Bahmuta, se bo sesula celotna fronta,« je zapretil Prigožin, ki je s tem znova pritisnil na obrambno ministrstvo. Prigožin je sicer že v petek dejal, da so njegovi vojaki »Bahmut praktično obkolili,« a se je že včeraj znova pritoževal, da plačanci še vedno niso prejeli večine streliva, ki jim ga je obrambno ministrstvo obljubilo februarja. »Zaenkrat poskušamo ugotoviti vzrok: ali gre za običajno birokracijo ali pa izdajo,« je poudaril.

Profimedia
Od Bahmuta ni ostalo veliko.

Kako dolgo še?

Rusko zavzetje Bahmuta bi v zadnjega pol leta vojne pomenilo eno redkih zmag za rusko vojsko, ki pa po ocenah vojaških analitikov ne bi imelo pretiranega strateškega pomena. Ruski vojski bi sicer omogočilo nadaljevanje ofenzive proti mestoma Slovjansk in Kramatorsk, ki sta njihovi glavni tarči, saj bi s tem zaokrožili okupacijo regije Doneck. A naj bi bilo upanje za kakršen koli uspeh takšne ofenzive izjemno majhno. Nenazadnje ruske sile že več kot pol leta napadajo precej manjši Bahmut, v katerem je pred vojno živelo približno 70.000 prebivalcev.

V zadnjem obdobju so vse glasnejša ugibanja, kako dolgo lahko ukrajinske sile v Bahmutu še vzdržijo in ali je nadaljnja obramba sploh še smiselna. Do padca bližnjega Soledarja so bili namreč ukrajinski vojaki v precej boljšem položaju, saj so lahko območje branili z razmeroma majhnim številom žrtev oziroma so bile te žrtve majhne v primerjavi s tem, koliko vojakov je umrlo na ruski strani. Zdaj, ko je Bahmut skorajda obkoljen, je ta računica postala drugačna. Volodimir Nazarenko, eden od ukrajinskih poveljnikov v Bahmutu, je sicer v sporočilu na Telegramu dejal, da Bahmut še ni padel, a da so razmere izjemno slabe. »Situacija v Bahmutu in okolici je precej peklenska, kot povsod na vzhodni fronti,« je pojasnil. Po navedbah ukrajinske vojske so morali na območju Bahmuta samo v zadnjem dnevu odbiti 95 ruskih napadov, skupaj pa kar 130.

»Rad bi se posebej poklonil pogumu, moči in odpornosti vojakov, ki se borijo v Donbasu,« pa je v včerajšnjem dnevnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Poudaril je, da je to ena najtežjih bitk, boleča in težka, ter se zahvalil ukrajinskim vojakom. »Zahvaljujem se vsej vojski, gardistom, mejnim stražarjem, ki branijo našo državo v smereh Bahmuta, Vugledarja, Avdijivke, Siverska, Svatov, Limana in Zaporožja,« je dejal po poročanju STA.