Imajo dokaz

Poljski mediji: Wojtyla je, še preden je postal papež, prikril primere pedofilije

E. J.
6. 3. 2023, 12.52
Posodobljeno: 6. 3. 2023, 13.18
Deli članek:

Po poročanju poljskih medijev je Wojtyla duhovnike pedofile iz svoje škofije selil iz župnije v župnijo, da bi se izognil škandalu.

Profimedia
Zdaj naj bi bili sumi, da je papež Janez Pavel II. vedel za primere pedofilije v Cerkvi, še preden je postal papež, potrjeni.

Kardinal Karol Wojtyla je bil seznanjen s primeri pedofilije v poljski katoliški cerkvi, preden je bil leta 1978 izvoljen za papeža, je v nedeljo poročal zasebni poljski kanal lTVN.

Kot kardinal in krakovski škof je Karol Wojtyla vedel za primere pedofilije, ki so jih zagrešili duhovniki v njegovi škofiji, in jih je selil iz župnije v župnijo, da bi se izognil škandalu, pravi avtor raziskave Michal Gutowski, poroča Jutranji list. Enega od duhovnikov je bodoči papež poslal v Avstrijo s priporočilnim pismom dunajskemu kardinalu Franzu Königu, v katerem je izpustil obtožbe o pedofiliji. V okviru preiskave je Gutowski govoril z žrtvami duhovnika pedofila in njihovimi sorodniki ter zaposlenimi na škofiji. Citira tudi dokumente nekdanje komunistične tajne policije SB in redke dokumente Cerkve, do katerih je imel dostop.

Je vedel, da težava obstaja, še preden je postal papež?

Krakovska nadškofija mu je zavrnila dostop do arhiva. Ni prvič, da je poljska cerkev zavrnila posredovanje zahtevanih dokumentov, tudi ko so to zahtevali pravosodni organi ali javna komisija, zadolžena za preiskovanje primerov pedofilije, pa piše agencija AFP.

Profimedia
O pedofiliji naj bil Karol Vojtla osebno obveščen.
Ena izmed prič dogodka, ki je želel ostati anonimen, je potrdil, da je kardinala Wojtylo osebno obvestil o primerih pedofilije, ki jih je duhovnik zagrešil leta 1973. "Najprej se je Wojtyla želel prepričati, da ni laž. Prosil me je, naj nikomur ne povem o tem, in rekel, da bo poskrbel za to," je dejal moški in dodal, da ga je kardinal jasno vprašal, ali bi afero lahko prikrili.

"Kar ste odkrili, je revolucionarno, ker kaže, da so sumi, ki obstajajo že leta, utemeljeni, da je Janez Pavel II. vedel, da problem obstaja že dolgo preden je postal papež," je dejal Thomas Doyle, nekdanji ameriški katoliški duhovnik, strokovnjak za kanon prava in avtor prvih poročil o zlorabah s strani katoliške duhovščine v ZDA. "Moral bi vedeti za to, a ni bilo nobenega dokaza. In zdaj imamo dokaz," pravi Doyle.

Vroča tema: kmalu izide še knjiga

Knjiga s podobnimi obtožbami proti Karolu Wojtyli naj bi na police na Poljskem prišla v sredo. V njej  so objavljeni rezultati preiskave nizozemskega novinarja Ekkeja Overbeeka, nosi naslov "Maxima Culpa (Moj največji greh). Janez Pavel II. je vedel". V zadnjih letih je Poljsko Cerkev pretreslo več pedofilskih škandalov znotraj duhovščine, ki so jih večinoma razkrili novinarji. Vatikan je kaznoval več visokih članov poljske cerkvene hierarhije.