Na recept?

Trend hujšanja z zdravilom za diabetes: na Hrvaškem ga že primanjkuje

E. J.
6. 3. 2023, 14.35
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 09.38
Deli članek:

Glavni razlog za pomanjkanje na hrvaškem trgu je velika priljubljenost zdravila med tistimi z odvečnimi kilogrami, v lekarnah pa so celo 80 odstotkov zdravila izdali na t.i. beli recept.

Profimedia
Odkar so vplivneži in zvezdniki povedali, da obstaja 'čudežno zdravilo za hujšanje' - zdravilo za diabetes ozempic - tega primanjkuje globalno.

Na Hrvaškem primanjkuje zdravila Ozempic, ki je v prvi vrsti namenjeno bolnikom s sladkorno boleznijo, zavidljive rezultate pa dosega tudi pri drugih, ki želijo shujšati, piše Jutarnji list in dodaja, da se zato hrvaški te dni po "zdravila za hujšanje" odpravljajo v  Slovenijo, kjer jih za zdaj menda ne manjka.

Glavni razlog za pomanjkanje na zdravila na hrvaškem trgu je velika priljubljenost zdravila med tistimi z odvečnimi kilogrami, v lekarnah pa so kar 80 odstotkov zdravila izdali na t.i. beli recept. Kot poročajo, se redko zgodi, da je imetnik takega recepta res imel sladkorno bolezen, večinoma so jo prinesli ljudje, ki so želeli s pomočjo zdravila shujšati. Namreč, vsak zdravnik specialist, ne glede na specialnost, lahko izda beli recept tako rekoč za vsako zdravilo, ne glede na to, ali ima bolnik, ki se je obrnil nanj, bolezen, za katero je zdravilo namenjeno ali ne. Na podlagi takega recepta lahko bolnik zdravilo kupi v lekarni, mesečni odmerek pa stane 150 evrov.  "Res je, da zdravila trenutno primanjkuje. Po naših informacijah naj bi nove količine prispele še ta mesec," je za 24sata povedala predsednica hrvaške lekarniške zbornice Ana Soldo.

Profimedia
Kim Kardashian je v treh tednih izgubila osem kilogramov, da se je lahko stlačila v slovito obleko Marilyn Monroe iz leta 1962. Jemala naj bi zdravilo ozempic.
Pa pri nas? Pisalo se je že, da slovenski zdravniki za zdravljenje debelosti predpisujejo zdravilo ozempic. To pa je registrirano samo za zdravljenje sladkorne bolezni, ki pa ima za stranski učinek izgubo teže. Zdravniki trdijo, da ravnajo v skladu s smernicami, je poročala TV Slovenija. vse skupaj pa se je začelo v ZDA, kjer je zdravilo ozempic (semaglutid) postalo priljubljeno  pri zvezdnikih in vplivnežih, ki ga promovirajo kot sredstvo za hitro hujšanje. To je privedlo do ogromnega porasta povpraševanja po tem zdravilu in posledično do globalnega pomanjkanja zdravila ozempic, o katerem nekateri govorijo kot o 'čudežnem zdravilu za hujšanje'. 

Profimedia
pri nas o pomankanju zdravila ne poročajo.

Profimedia
Na Hrvaškem jim tega zdravila za diabetes že primanjkuje, hrvaški državljani naj bi zdravilo po poročanju hrvaških medijev nabavljali v Sloveniji.