Prešernova nagrada

Svetlana Makarovič se je res povzpela na oder in zrecitirala pesem

R.T.
7. 2. 2023, 21.40
Posodobljeno: 7. 2. 2023, 21.48
Deli članek:

Zbrani so jo nagradili z bučnim aplavzom.

Bobo
Svetlana Makorović, ob njej pa sedi Jaša Jenull.
Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič.

Svetlana Makarovič je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, ker jo je prav tega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, nad katerim zdaj visijo očitki o spolnih zlorabah. Ministrica za kulturo Asta Vrečko ga je nedavno pozvala k vrnitvi Prešernovega nagrade, s čimer je Svetlana Makarovič izgubila zadržke do sprejema nagrade.

Kako postopati v tako nenavadnem primeru, so sive celice napenjali v Upravnem odboru (UO) Prešernovega sklada. Črkobralsko so sklenili, da scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage.

Svetlana Makarovič je vztrajala, da bo prišla na oder. Za N1 je povedala: »To nagrado bi mi radi izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če je to njim prav ali ne, pa ni moj problem. Tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, magari po vseh štirih. Povedala bom to pesem in odšla. To je vse.«

V igro se je vmešal še znani aktivist iz covidnega obdobja Jaša Jenull. Popoldne je na Facebooku med drugim zapisal: »Danes zvečer bom imel čast, da spremljam Svetlano Makarovič na podelitev Prešernovih nagrad. Vesel sem, da ji bom lahko stal ob strani, ko se bo poskusila povzpeti na oder in prebrati svojo pesem.«

In po koncu uradne proslave se je na oder v spremstvu Jenulla in Borisa A. Novaka res povzpela Makarovičeva in zrecitirala: "Nevidna se zdi zla runa na vodno gladino zarisana, a to ni več ista voda. Nevidna se zdi zla runa, v severni veter zarisana. A to ni več isti veter. Nevidna se zdi zla runa, s prstom na vrata začrtana, a ta vrata ne držijo več v isto hišo. S polnimi usti peska govori, kdor se opavičuje, obžalovanje dejanja ne izbriše." Zbrani so jo nagradili z bučnim aplavzom.