Odziv na napad v bolnišnici

"Da ne bodo namesto nas govorile pesti, klofute ali še kaj hujšega"

P.K.
2. 2. 2023, 15.02
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 15.12
Deli članek:

Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki združuje 30 različnih zvez, združenj in društev s področij različnih bolezni, izreka tako obsodbo kot obžalovanje zaradi napada, ki se je zgodil na urgentnem oddelku Splošne bolnišnice Celje.

Dreamstime
Vsi smo soodgovorni za to, da so bolnišnice, zdravstveni domovi in ambulante varna okolja, sporoča Zveza organizacij pacientov Slovenije.

V svoji izjavi za javnost so dejali, da obsojajo vsakršno nasilje vsakršnih oblik. Izpostavljajo, da če želimo imeti zdravstveni sistem, katerega osnovno poslanstvo je zdraviti, "še pred tem pa vsaj ne škoditi pacientom, potem pričakujemo in smo soodgovorni za to, da so bolnišnice, zdravstveni domovi in ambulante varna okolja. Okolja, v katerih nas ne rabi biti strah pred soljudmi, ne nas pacientov in enako ne zdravnikov, medicinskih sester in vsega zdravstvenega osebja. Strah pred pogosto usodnimi boleznimi je čisto dovolj, zakaj bi k tem tegobam dodajali še psihično ali celo fizično obračunavanje," je osrednje sporočilo ob incidentu v Celju, za katerega si želijo, da gre za izjemo, upajo pa tudi, da bomo vsi deležniki zdravstva "našli dialog, da ne bodo namesto nas govorile pesti, klofute ali še kaj hujšega".