VIDEO

Kaos v srbskem parlamentu med razpravo o Kosovu

J.V.
2. 2. 2023, 14.45
Posodobljeno: 2. 2. 2023, 14.48
Deli članek:

Vse se je odvijalo pred mizo predsednika Aleksandra Vučića.

Profimedia
Burna razprava v srbskem parlamentu.

"Predaja ni izbira, naša politika bo ohraniti mir in stabilnost za vsako ceno, vzdržati se in ne odgovarjati na provokacije, razen če so ogrožena življenja in premoženje ljudi," je na izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu, na katerem naj bi prestavil francosko-nemški načrt za Kosovo, dejal predsednik Aleksandar Vučić.

Predlog EU, ki so ga podprle Nemčija, Francija, Italija in ZDA, je bil septembra in decembra lani predstavljen Beogradu in Prištini, predvideva pa spoštovanje ozemeljske celovitosti, nedotakljivost meja, priznanje državnih simbolov in posebno ureditev za srbsko skupnost na Kosovu. Beograd vztraja, da je oblikovanje Zveze srbskih občin na Kosovu ključna točka za nadaljevanje nadaljnjega dialoga o končni rešitvi.

Vučić je po nedavnem srečanju s predstavniki ZDA in EU dejal, da je Srbija "pripravljena sprejeti koncept evropskega načrta" in delati na implementaciji predlaganega sporazuma v dialogu s Kosovom, nato pa je bil pod pritiskom, kako predstaviti načrt v domačem parlamentu.V nekem trenutku je med predstavniki oblasti in opozicije skoraj izbruhnil pravi spopad. Najprej je prišlo do besednega obračuna, nato do prerivanja.

Vse se je odvijalo pred Vučićevo mizo. Predstavniki opozicije so vzklikali: "Izdaja, izdaja!" Nato je pobesnel Vučić. "Vi ste dali Kosovo, mi branimo Kosovo pred takšnimi, kot ste vi. Jemljemo ga nazaj. Sram vas bodi, lažnivci!" je rjovel, predstavnike opozicije pa označil za huligane in lopove. "Ne damo Kosova!" je vzklikala opozicija.

"V samem načrtu je za nas najtežje to, da Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v nobeni mednarodni organizaciji," je po umiritvi strasti dejal Vučić in poudaril, da Beograd "ne more preprečiti, da bi Kosovo vstopilo v Svet Evrope in Nato". Poudaril je, da vse določbe francosko-nemškega načrta niso dobre za Srbijo in pojasnil, da se vprašanja glede Kosova porjajajo že več kot šest stoletij in da ni pravih odgovorov, ter da se ne ve, ali je "mit postal resničnost ali je realnost ustvarila mit".