Archer

FOTO: Švedi bodo na bojišče poslali to sodobno orožje

S.R.
19. 1. 2023, 11.25
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 13.55
Deli članek:

Švedski premier Ulf Kristersson je danes obljubil, da bodo v Ukrajino poslali svoje znamenite artilerijske sisteme archer.

Profimedia
Švedski artilerijski sistem archer.

Švedski artilerijski sistem archer je sodobna mobilna havbica, za katero v Kijevu prosijo že več mesecev. Kot je na današnji novinarski konferenci potrdil premier Kristersson, je vlada odločila, da bo tridelni paket vojaške pomoči Ukrajini vključeval tudi te sisteme. V Ukrajino bodo poslali tudi protitankovske raketne sisteme NLAW ter 50 bojnih vozil, ki jih je švedska ministrica za energetiko in industrijo Ebba Busch danes opisala kot »ene najboljših bojnih vozil na svetu.« Količine orožja, ki bo dostavljeno, zaenkrat niso znane.

Profimedia
Švedski artilerijski sistem archer.

Medtem pa so vse oči uprte v Nemčijo, kjer glede vprašanja dobave nemških glavnih bojnih tankov leopard 2 zaenkrat še vedno omahujejo. Kancler Olaf Scholz naj bi bil sicer pod določenimi pogoji dobavo pripravljen odobriti. Pozivi Nemčiji, naj izvoz vendale odobri, se vrstijo. Samo v zadnjih dnevih so k temu pozvali v Litvi ter na Poljskem in Finskem. Scholz naj bi bil na ta korak pripravljen, v kolikor bi ZDA v Ukrajino poslale svoje glavne bojne tanke abrams, da bi tako Evropa in ZDA bojne tanke poslali skupaj.