Nizkotni nagibi

Mitja partnerko davil z vrečko in zabodel; umora ne priznava, z obtožbo ne strinja

J.V./STA
19. 1. 2023, 11.15
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 12.18
Deli članek:

V Murski Soboti je danes stopil pred sodnika Mitja Orešek, obtožen umora izvenzakonske partnerke lani na Goričkem. Tožilstvo mu je v primeru priznanja krivde ponujalo 19 let zapora, česar obtoženi ni sprejel. Odgovornosti za smrt sicer ne zanika, a ne v takšni obliki, kot mu v obtožnici očita tožilstvo.

STA
Obtoženi Mitja Orešek ni sprejel ponudbe tožilstva v primeru priznanja krivde.

47-letni Mitja Orešek, ki je po poklicu voznik in pek, je po navedbah iz obtožnice 10. septembra lani v njuni stanovanjski hiši v Peskovcih vzel življenje svoji 11 let mlajši partnerki. Po trditvah tožilstva je to storil iz ljubosumja med prepirom, ker si je ženska dopisovala po telefonu z drugim moškim. Najprej naj bi jo davil in dušil z vrečko, nato pa jo nezavestno še zabodel.

Okrožna državna tožilka Jana Rogan je v današnji predstavitvi obtožnice med drugim izpostavila, da je v tem primeru šlo za umor iz nizkotnih nagibov, ki je bil izveden v času, ko sta bili v hiši njuna mladoletna otroka. Če bi obtoženi danes priznal krivdo, je predlagala kazen 19 let zapora, v nasprotnem primeru pa napovedala, da si bo prizadevala za obsodbo za tretjino višjo kazen. A obtoženi se danes ni odločil za priznanje. "O obtožnici se ne bi strinjal," je dejal.

Njegov zagovornik Mojmir Šafarič je pojasnil, da Orešek "ne zanika dejanja, zanika pa krivdo za dejanje kot izhaja iz obtožnice, saj mu tožilstvo očita hujše kaznivo dejanje, kot je bilo storjeno". Odvetnik je ob tem predlagal zaslišanje moškega, ki je v hiši montiral nadzorne kamere, dveh znancev, s katerimi se je par družil, sorodnika obtoženega ter izvedencev psihiatrije in sodne medicine. Prav tako je predlagal vpogled v mobilne telefone obtoženega in žrtve.

Sodnik Milan Regvat je ostale predloge odobril, glede vpogleda v telefon žrtve pa se bo iz tehničnih razlogov opredelil naknadno. Začetek glavne obravnave je razpisal za 16. februar. Policija je 47-letnika ovadila za uboj, a je tožilstvo obtožbe zaostrilo. Obramba bo po napovedih vztrajala, da ni šlo za umor, temveč uboj, za kar je zagrožena nižja kazen.