Prosti zdravnici

FOTO: Čakanje pred Zdravstvenim domom Bežigrad uspešno za več kot 550 ljudi

G.G.
6. 1. 2023, 08.16
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 11.49
Deli članek:

Ponovili so se četrtkovi prizori. V jutranjih urah je zopet nastala gneča pred Zdravstvenim domom Bežigrad. Ljudje so čakali in upali, da bodo dobili novo osebno zdravnico ali zdravnika. Uspelo je več kot 550 čakajočim.

Bobo
Jutranja vrsta pred ZD Bežigrad. Prizor, ki se bo ponavljal še nekaj dni.

Ko se je razširila vest, da v Zdravstvenem domu Bežigrad zdravnici sprejemata oziroma opredeljujeta nove paciente, so se ljudje, ki nimajo osebnega zdravnika, že v zgodnjih četrtkovih jutranjih urah odpravili na pot. Obstali so v gneči in čakali na številko, saj je opredelitev za izbranega osebnega zdravnika potrebno opraviti osebno. Vrsta je nastala tudi danes, pred odprtjem je bila dolga skoraj kilometer. Kdor je prišel prej, je bil "nagrajen". Po poročanju 24ur.com je svoj vpisni listek s številko dočakalo več kot 550 ljudi, kar je več kot pričakovanih 140 na dan.

Bobo
Vsak dan bodo opredelili največ 140 novih pacientov

Sistem lahko sprocesira le 70 ljudi na dan, torej 140 v obeh ambulantah. Novi zdravnici bosta lahko opredelili do 2500 oseb. Sprejeti bodo tisti, ki prejmejo listek s številko. »Oseba, ki prejme listek s številko, ve, da bo ta dan opredeljena, s čimer smo se izognili prerivanju in morebitnim izgredom pred in v zdravstvenem domu. Zavedamo se, da je v času, ko je veliko oseb brez izbranega osebnega zdravnika, težko določiti, kdo ima prednost in kdo ne,« je o načinu izbiranja novih pacientov povedala predstojnica ZD Ljubljana-Bežigrad Lilijana Klančnik.

Novega zdravnika v Ljubljani ne iščejo le Ljubljančani, kdorkoli je ostal brez zdravnika, lahko stopi v vrsto. »Pravilo opredeljevanja je, da zdravnik, ki izpolnjuje pogoje za osebnega zdravnika, je dolžan sprejeti vse zavarovane osebe, ki si ga izberejo, dokler ne doseže kvote 1895 količnikov iz glavarine, kar v praksi pomeni 1300 do 1500 oseb. Tako v enoto Bežigrad ne prihajajo le osebe z območja Bežigrada, temveč tudi iz vse Ljubljane in celo iz drugih krajev po državi,« je razložila Lilijana Klančnik.

Bobo
Jutranja gneča v ZD Bežigrad.