'tovarišija’

Danes pogreb Janeza Zemljariča, Igor Omerza o osmrtnici s Kocbekovim izrazom

E.J./STA
6. 1. 2023, 07.32
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 09.18
Deli članek:

"Uf, kako se je mogoče od nekoga posloviti s Kocbekovim izrazom, saj ga je pokojni kot šef Udbe in notranji minister dal noč in dan zalezovati ter mu osebno grozil," je zapisal Igor Omerza.

Primož Lavre
Igor Omerza je na Twitterju zapisal, kakšen je bil odnos med pokojnim in Kocbekom.

V Ljubljani bo danes pogreb politika, pravnika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča, ki bo potekal z vojaškimi častmi. V začetku 80. let je bil predsednik slovenske vlade, zatem pa pet let podpredsednik jugoslovanske zvezne vlade. Bil je tudi notranji minister in direktor Službe državne varnosti.

Primož Lavre
Janeza Zemljariča bodo pokopali danes v Ljubljani.
Omerza o osmrtnici

Članice in člani izvršnega sveta Slovenije v osemdesetih letih so v njegov spomin objavili osmrtnico, katero je na Twiterju poobjavil Igor Omerza, publicist in raziskovalec zgodovine in pripisal: "V spodnji osmrtnici so člani Izvršnega sveta uporabili kot poslovilne besede tudi “‘tovarišijo’ (E. Kocbek)”. Uf, kako se je mogoče od nekoga posloviti s Kocbekovim izrazom, saj ga je pokojni kot šef Udbe in notranji minister dal noč in dan zalezovati ter mu osebno grozil."

wikipedia
Edvard Kocbek.
Najbolj vpliven človek v zadnjih 50 letih

Zemljarič se je rodil 30. decembra 1928 v Bukovcih pri Ptuju, diplomiral je na pravni fakulteti leta 1961, kasneje pa je imel številne politične, družbene in gospodarske funkcije. V zadnjih 50 letih je bil eden od najbolj vplivnih ljudi v Sloveniji.

Pogreb z vojaškimi častmi

Vlada se je v četrtek odločila, da se pogreb organizira z vojaškimi častmi. Potekal bo v skladu s pravili službe v Slovenski vojski, so sporočili z vlade. Vladi je pogreb Zemljariča z vojaškimi častmi predlagal Marjan Šiftar z drugimi pobudniki, članicami in člani izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije v obdobju med letoma 1980 in 1984. Kot je zapisal, je Zemljarič ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena. Med temi projekti je Šiftar omenil organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra v Ljubljani, ljubljanske obvoznice in Hale Tivoli v Ljubljani, pa tudi začetek gradnje avtocestnega križa. Poleg tega je spodbujal izvozno gospodarstvo na svetovne trge, so besede iz obrazložitve predloga navedli na vladi.

Wikipedia
Janez Zemljarič je imel številne funkcije in velja za eno pomembnejših oseb v zadnjih 50 letih.

Zemljarič je umrl 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.