Kongres

Skrajnih republikancev ne premami nobeno darilo

STA
5. 1. 2023, 21.27
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 21.34
Deli članek:

Uporniki v vrstah republikancev so že sedmič zapored onemogočili izvolitev vodje republikancev Kevina McCarthyja iz Kalifornije na položaj predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa.

Profimedia
Kevin McCarthy

Dokler ne bo predsednika, ki za izvolitev potrebuje 218 glasov, predstavniški dom ne more začeti dela.

V sedmem krogu glasovanja je McCarthy dobil 201 glas, 19 upornikov je glasovalo za Byrona Donaldsa s Floride, Matt Gaetz s Floride pa je predlagal bivšega predsednika Donalda Trumpa.

Tako kot doslej je največ glasov spet dobil vodja demokratov Hakeem Jeffries iz New Yorka in to ponovno vseh 212 demokratskih glasov. Vseh članov predstavniškega doma je 435, vendar manjka demokratski poslanec, ki je kmalu po volitvah novembra lani umrl, in republikanci imajo 222 sedežev, demokrati pa 212.

Za McCarthyja se ni spremenilo nič niti po sredinih pogajanjih z uporniki, kjer jim je ponudil dodatne ugodnosti. To je po drugi strani razburilo manj skrajne republikance, ki se po poročanju ameriških medijev sedaj že tiho pogajajo z demokrati o tudi zanje sprejemljivem republikancu na čelu predstavniškega doma ali določenih popuščanjih.

Kaj še želijo?

McCarthy je med pogajanji s skrajneži, ki spadajo v tako imenovano poslansko skupino Svobode, skoraj povsem razvodenel svoj prihodnji položaj, če mu ga uspe osvojiti.

Upornikom je dal dovolj glasov v prihodnjem odboru za pravila, ki obravnava vse zakonske predloge, preden lahko gredo na glasovanje. Na ta način bodo skoraj zanesljivo onemogočili dvig dovoljene meje javnega dolga, ko to spet pride na vrsto nekje avgusta letos, in pahnili ZDA v plačilno nesposobnost.

Privolil je tudi v to, da lahko glasovanje o odstavitvi predsednika kongresa po novem zahteva le en sam kongresnik. Popustil jim je tudi pri nekaterih drugih vprašanjih, v sredo zvečer pa jim je med pogajanji naročil še pice.

McCarthy se je sicer že kar preselil v pisarno predsednika predstavniškega doma, na kar je opozoril Gaetz in poudaril, da do tega ni upravičen.

Tehtnico na McCarthyjevo stran ne uspeva premakniti niti bivši predsednik Trump, ki mu je po torkovem prvem dnevu porazov na volitvah izrazil podporo. Pot naprej za zdaj ni jasna razen tega, da se bodo volitve nadaljevale.

Ne marajo ga

Najdaljše volitve v zgodovini so bile za predsednika 34. kongresa leta 1855, ko je šele po dveh mesecih in 133 krogih glasovanja zmagal republikanec Nathaniel Banks iz Massachusettsa.

Ameriški analitiki skušajo ugotoviti, kaj je težava za upornike, ki si najbolj želijo, da predstavniški dom začne z delom spodnašanja agende predsednika ZDA Joeja Bidna in preiskavami njegove vlade.

Šlo bi naj za stari problem skrajne manjšine republikanskih poslancev, ki so povzročali težave že voditeljema republikancev Johnu Boehnerju in kasneje Paulu Ryanu. Včasih so se imenovali gibanje čajanke, sedaj je to poslanska skupina Svobode. Gre za ideologijo odločnega nasprotovanja sistemu, ki davke porablja še za kaj drugega kot vojsko in policijo, zlasti za socialne programe.

Kot kaže, jih ne more prepričati niti Trump, ki je prišel na oblast prav z izkoriščanjem podobne politične ideologije skupaj z odločnim nasprotovanjem nezakonitemu priseljevanju v ZDA.

McCarthyja ne marajo, ker je v preteklosti pokazal nekaj pripravljenosti za sprejemanje nujnih kompromisov pri vladanju. Nazadnje se jim je zameril, ker ni mogel ustaviti potrditve 1700 milijard dolarjev vrednega proračuna za leto 2023, ki traja do 1. oktobra.

Ob zavedanju, da bodo le težave, so ga iz pogajanj izključili senatni republikanci, ki so se z demokrati v predstavniškem domu in senatu konec lanskega leta dogovorili o tem.