Marder in bradley

Kocka je padla, "zahodna" oklepna bojna vozila na poti v Ukrajino

S.R./STA
5. 1. 2023, 20.51
Posodobljeno: 5. 1. 2023, 21.02
Deli članek:

ZDA bodo Ukrajini namenile bojna vozila bradley, Nemčija pa vozila marder.

Profimedia
Nemško pehotno bojno vozilo marder.

Nemški kancler Olaf Scholz se je dolgo otepal tega, da bi Nemčija v Ukrajino poslala kar koli močnejšega, bojna vozila ali tanke, ki bi jih ukrajinska vojska lahko uporabljala tudi v ofenzivnih operacijah. A se je situacija po včerajšnji napovedi francoskih oblasti, da bodo Kijevu dobavili oklepna bojna vozila AMX-10 RC, okoli katerih še vedno teče debata, ali gre za "lahke bojne tanke" ali zgolj oklepna vozila, kot kaže znatno spremenila.

Čeprav so pozivi, da naj Nemčija Ukrajincem dobavi starejše različice bojnega tanka Leopard 2, vse glasnejši, se kaj takega zaenkrat še ne bo zgodilo. Bodo pa v Ukrajino odpotovala močno oborožena ameriška in nemška bojna vozila. "ZDA nameravajo Ukrajini dobaviti pehotna bojna vozila bradley, Nemčija pa pehotna bojna vozila marder. Obe državi nameravata ukrajinske sile usposobiti za njihovo uporabo," je v izjavi zapisala Bela hiša, pri čemer pa ni navedla, koliko vozil bodo dobavili in kdaj. 

Profimedia
Ameriško pehotno bojno vozilo bradley.

Da bo Nemčija Ukrajini poslala pehotna bojna vozila marder, je danes sicer že poročal nemški časnik Süddeutsche Zeitung, pri čemer se je skliceval na vir v nemški vladi. Dobili naj bi jih iz zalog vojske, še verjetneje pa iz industrijskih zalog. Poleg tega bo Nemčija Ukrajini zagotovila še protiraketni sistem patriot, ki so ga Kijevu minuli mesec obljubile tudi ZDA.