Premajhen vpliv

ECDC: Ni potrebe po obveznem testiranju potnikov iz Kitajske

S.R./STA
29. 12. 2022, 21.10
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 21.15
Deli članek:

Po ocenah Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je potencialno število uvoženih okužb iz Kitajske precej majhno v primerjavi s številom okužb, ki že dnevno krožijo v državah članicah.

Profimedia
Testiranje potnikov, ki prihajajo iz Kitajske, so uvedli tudi v Italiji.

Po eksploziji okužb z novim koronavirusom na Kitajskem so v ZDA in več drugih državah, vključno z Italijo, že uvedli obvezno testiranje potnikov, ki prihajajo iz Kitajske. Negativen test na okužbo bo za potnike s Kitajske od nedelje obvezen tudi za vstop v Indijo.

Pri ECDC so danes ocenili, da je obvezno testiranje potnikov iz Kitajske neupravičeno in da takšen ukrep za celotno Evropsko unijo ni potreben. Kitajska pa je ta teden napovedala, da bo odpravila obvezno karanteno ob prihodu, zato veliko Kitajcev načrtuje potovanje v tujino.

Iz ECDC so danes sporočili, da trenutno ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU "glede na večjo odpornost prebivalcev EU ter predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem". Zato menijo, da "pregledi in potovalni ukrepi za potnike s Kitajske niso upravičeni".

Potencialno število uvoženih okužb je bilo namreč precej majhno v primerjavi s številom okužb, ki že dnevno krožijo v državah članicah in jih zdravstveni sistemi trenutno lahko obvladujejo, so dodali.

Evropska komisija je danes sklicala tudi sestanek odbora EU za zdravstveno varnost, da bi govorili o morebitnih ukrepih. V komisiji so ob tem izpostavili, da je glede na razmere na Kitajskem ključnega pomena, da EU deluje enotno in usklajeno glede morebitnih ukrepov na področju javnega zdravja. Dodali so še, da bodo še naprej spodbujali razprave med državami članicami.