Od petka do sobote

Še šest vodičev končalo v priporu

Sijan Pretnar
29. 12. 2022, 20.14
Deli članek:

Policisti na koprskem podeželju zadnje tedne skoraj vsak dan prestrezajo prevoznike ilegalnih migrantov, v soboto ponoči pa so se primeri vrstili iz ure v uro.

Nataša Juhnov
Od petka ponoči do sobote zvečer so koprski policisti obravnavali šest voznikov z ilegalci in vodiča, ki je skupino prebežnikov vodil peš.

Prvega prevoznika so policisti prijeli v noči na soboto, malo pred polnočjo. Na cesti od Gračišča proti Kubedu so ustavili BMW 320D X drive francoske registracije. Vozil ga je 45-letni makedonski voznik. V avtomobilu je bilo sedem turških državljanov. V soboto ob 1.30 so pri Galantičih opazili sumljivo opel zafiro madžarske registracije. Za volanom je sedel 30-letni državljan Moldavije. Prevažal je sedem turških državljanov. Obe skupini sta mejo s Hrvaško prestopili nezakonito.

Slabe pol ure kasneje so pri odcepu za Gabrovico prestregli VW T-Roc francoske registracije. Turški voznik, ki živi v Franciji, je peljal sodržavljanko, menda sorodnico, ki je v Slovenijo prišla nezakonito. Pol ure zatem, okoli pol treh, so ilegalne prebežnike policisti obravnavali v Pregari. Sedemindvajsetletni Ukrajinec je v renault meganu prevažal šest državljanov Turčije.

Podobni primeri so se nato zgodili tudi čez dan. Policiste so ob 11.40 obvestili, da je v gozdu ob cesti za Skadanščino skupina migrantov. Na kraju so nato ustavili sedem tujcev, pet državljanov Iraka, državljana Turčije in Afganistanca. Med postopkom se je izkazalo, da je skupino šestih migrantov po gozdu vodil Afganistanec. V lisicah je v soboto okoli 18. ure končal 47-letni makedonski voznik škode octavia. Vozilo je pri Dragonji obtičalo v kanalu ob cesti. Makedonec je prevažal štiri turške državljane. Sobotne aretacije so se končale pozno zvečer. Policisti so pri Mostičju ustavili še chrysler voyager romunske registracije. Vozil ga je 46-letni Ukrajinec. V cryslerju se je gnetlo 12 prebežnikov iz Iraka.

Policisti so Afganistanca in prevoznike (razen Turka, ki je peljal sorodnico) s kazenskimi ovadbami zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države odpeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici. Po zaslišanjih je dežurna državna tožilka za vse osumljene predlagala pripor, s čimer se je strinjala tudi preiskovalna sodnica. Policisti so zato šesterico tujcev po zaslišanjih odpeljali v zapor.

Med podaljšanim prazničnim vikendom so na območju koprske policijske uprave prestregli skupno 170 ilegalnih migrantov.