epidemija gripe

Število okužb bo začelo naraščati, vrh bo sledil ...

J.P./STA
2. 12. 2022, 16.49
Posodobljeno: 2. 12. 2022, 16.57
Deli članek:

V Sloveniji so prve primere gripe v letošnji sezoni že potrdili, a številke še niso visoke - doslej so potrdili 40 okužb.

Bobo
V Sloveniji so proti gripi v tej sezoni doslej razdelili približno 160.000 odmerkov cepiva, na zalogi jih ostaja približno 90.000.

Sezona gripe se je letos začela zgodaj. Ob doslej uradno potrjenih 40 okužbah je število okuženih v populaciji sicer verjetno še večje. A je v bolnišnicah stanje za zdaj stabilno, je dejala epidemiologinja Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prav tako se je zgodaj začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki je nevaren za majhne otroke. Na pediatrični kliniki so tako v novembru zdravili več otrok, tudi na intenzivnih oddelkih.

Epidemija gripe se je v po celi Evropi začela zgodaj, pred prihajajočo zimo opozarjajo pristojni v EU in pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Obenem narašča zaskrbljenost zaradi pojava RSV, medtem ko še vedno ostaja grožnja tudi covid-19.

"To ni nobeno presenečenje, saj sta bili prejšnji dve sezoni, tudi kar se tiče gripe in RSV, dokaj skromni, zdaj sta se pa oba virusa vrnila," je pojasnila Sočan. Epidemija covida-19 je v preteklih letih nekoliko spremenila pojavnost ostalih respiratornih virusov, ki se ne pojavljajo več v pred tem običajnih obdobjih.

Ker je bilo primerov gripe v zadnjih dveh letih epidemije covida-19 precej manj, nekateri strokovnjaki po njenih besedah izražajo zaskrbljenost, da bi bila lahko letošnja sezona gripe težja.

Precepljenost slabša kot v Evropi

V Sloveniji so proti gripi v tej sezoni doslej razdelili približno 160.000 odmerkov cepiva, na zalogi jih ostaja približno 90.000. Kolikšna je letošnja precepljenost, še ni znano, sicer pa velja, da je slabša kot v Evropi. Zato k cepljenju spodbuja predvsem ranljive posameznike, denimo bolnike s kroničnimi obolenji.

Za cepivo proti gripi strokovnjaki vsako sezono skušajo izbrati najboljšo kombinacijo štirih virusov. V zadnjem času se je pokazala možnost univerzalnega cepiva mRNK, v katerega so znanstveniki vključili vseh 20 znanih podtipov gripe. Rezultati testiranja na živalih so odlični, je na Twitterju zapisal znanstvenik Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

S podatki o takšnem cepivu Sočan še ne razpolaga, si pa vsekakor želijo cepivo, ki bi bilo trajnejše in bi pripomoglo k boljši precepljenosti.