Policija preverja

Na Vrhovcih moški snema in nagovarja učence! »Naj gre malo z njim«, je siknil dekletu in opsoval učitelje

G.G.
24. 11. 2022, 20.28
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 22.37
Deli članek:

Učenci iz ljubljanske Osnovne šole Vrhovci so bili skupaj z učitelji na igrišču v naselju Novo Brdo, ko jih je začel nek moški snemati z mobilnim telefonom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Učitelji so opozorili možaka, domnevno starega od 50 do 60 let, da je snemanje prepovedano, ta pa jim je le namenil nekaj kletvic in se nato umaknil. Šlo naj bi za istega moškega, ki je prejšnji teden učenko na poti iz šole nagovoril, »naj gre malo z njim«. Dekle se je prestrašilo in hitro steklo k bližnjim blokom. Podobni »incidenti« naj bi se v zadnjih mesecih že dogajali pred OŠ Kolezija in OŠ Vič.

Policisti preverjajo

Ravnateljica šole je o nedopustnem početju moškega obvestila policijo. Predstavnica za stike z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Aleksandra Golec nam je potrdila, da so »glede tega« seznanjeni z obvestili in zapisi na družbenih omrežjih. Trenutno poteka intenzivno zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin. Policisti sodelujejo s šolo in vsem vpletenimi.

Ne širiti nepreverjenih informacij

Kaj svetujejo policisti ob takšnih srečanjih s sumljivi in vsiljivimi možaki? Takoj obvestiti policijo na številko 113 ali najbližjo enoto policije, lahko pa se poda tudi anonimno obvestilo na številko 080 1200. Ni nepomembno omeniti, da ni pametno razširjati nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih, saj lahko to povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverijo dejansko stanje.

Policija poudarja, da veliko časa namenjajo osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive. Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti. Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč. Seveda pa še enkrat poudarjamo, da bomo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok, oz. ali je do dogodka sploh prišlo.