nekdanja srednjeveška palača v Istri

Nekdanji prvi mož Mobitela lastnik luksuznega apartmaja v Vrsarju

Nenad Glücks
24. 11. 2022, 18.05
Deli članek:

Poleg desetih apartmajev Andreja Marčiča v srednjeveški palači v Vrsarju je eden od apartmajev v lasti njegovega prijatelja Antona Majzlja, nekdanjega šefa Mobitela.

Mediaspeed
Nekdanji prvi mož Mobitela Anton Majzelj krivde ne priznava.
Vračilo usluge
Pravijo, da je Majzelj v času vodenja Mobitela Marčičevi firmi Marand za informacijsko tehnologijo omogočil velike posle z Mobitelom. Tako, kot so zaupali novinarem Reporterja, zdaj skupaj kupujeta nepremičnine ob morju. Morda mu Marčič vrača kakšne usluge? Pri nekdanjih poslih z Majzljem oziroma Mobitelom naj bi bil udeležen tudi lobist Božo Dimnik.

Prejšnji teden so na Reporter.si pisali o nepremičninskih biserih zdravstvenega dobavitelja Andreja Marčiča, lobista v zdravstvu Boža Dimnika (pred leti je bil s predsednikom SDS Janezom Janšo gost na Marčičevi jahti v Dalmaciji) in Diane Dimnik, njegove hčere. Vsi trije imajo vile ob morju pri Umagu, vsaka je (stojijo ena ob drugi) vredna vsaj 1,5 milijona evrov. Toda poleg tega ima Marčič v lasti še deset turističnih apartmajev v srednjeveškem jedru Vrsarja. V Vrsarskem kaštelu, kot se je imenovala nekdanja palača poreškega škofa, ki stoji tik ob cerkvi sv. Martina. Gre za impozantno srednjeveško zgradbo.

A hrvaška zemljiška knjiga kaže, da je lastnik enega od apartmajev v nekdanji palači tudi znani Slovenec Anton Majzelj. Gre za nekdanjega prvega človeka družbe Mobitel. Majzljev apartma v Vrsarju je velik 63 kvadratnih metrov. Po besedah naših virov sta z Marčičem sicer velika prijatelja. Pravijo, da je Majzelj v času vodenja Mobitela Marčičevi firmi Marand za informacijsko tehnologijo omogočil velike posle z Mobitelom. Tako, kot so nam zaupali, zdaj skupaj kupujeta nepremičnine ob morju. Morda mu Marčič vrača kakšne usluge? Pri nekdanjih poslih z Majzljem oziroma Mobitelom naj bi bil udeležen tudi lobist Božo Dimnik.

Navidezni posli in zaporna kazen

Pred letom in pol je bil nekdanji šef Mobitela obsojen na pogojno zaporno kazen eno leto in deset mesecev s preizkusno dobo enega leta zaradi zadeve Bados Consulting. Njegov partner v tej zadevi Leonardo Peklar je pred roko pravice že pred leti zbežal v Dubaj. Za kaj je šlo pri kazenski zadevi? Tožilstvo je leta 2013 vložilo obtožnico zoper več oseb, prav tako zoper švicarsko družbo Bados Consulting. Ta je v času Majzlja z Mobitelom sklenila več navideznih poslov, za to ji je plačal kar 1,94 milijona evrov.

Arhiv Reporterja
Andrej Marčič ima v srednjeveški škofijski palači sredi Vrsarja deset apartmajev za turiste.

Policija je preiskala denarne tokove med Peklarjevo družbo Socius, Bados Consultingom in Mobitelom med koncem leta 2002 in začetkom 2004. Na podlagi Peklarjevega priporočila naj bi Majzelj s podjetjem Bados Consulting sklenil pogodbe o navideznem poslovnem sodelovanju. Nekaj sto tisoč evrov je končalo na Peklarjevem računu. Majzlju so očitali storitvi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja, v prvem je nastala protipravna premoženjska korist 145 tisoč evrov, v okviru drugega kaznivega dejanja pa 1,7 milijona evrov. Prebrali ste vrtoglave denarne zneske, za katere je šlo v tej kriminalni zgodbi.

Zdaj še enkrat ponovimo: nekdanji prvi človek Mobitela je bil na okrožnem sodišču v Ljubljani obsojen na zgolj pogojno kazen. Zadeva je trenutno na višjem sodišču v Ljubljani, pregon zastara čez dve leti.