Dobro poglejte vsebino

Podjetniki, pozor pri podpisovanju pogodb za elektriko

P.K.
26. 10. 2022, 10.17
Deli članek:

Na obrtno-podjetniški zbornici opažajo, da nekateri distributerji električne energije v pogodbe o zakupu elektrike vnašajo pogodbene kazni. Svojim članom zato svetujejo, naj pogodbe dobro preberejo in posebno pozornost posvetijo napovedanim količinam zakupa ter odstopanjem od njih in posledično pogodbenim kaznim.

Dreamstime
Pogodbe dobro preberite in posebno pozornost posvetite napovedanim količinam zakupa ter odstopanjem od njih in posledično pogodbenim kaznim.

Pogodbe z distributerji za zakup električne energije za pol leta ali leto dni vnaprej bodo številni obrtniki in podjetniki podpisovali v naslednjih tednih in mesecih do konca leta. A kot so danes sporočili iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, jim nekateri člani poročajo, da določeni distributerji v pogodbe o zakupu vnašajo nove člene ali spreminjajo stare tako, da morajo zakupovalci v primeru odstopanja od predvidene količine zakupa plačati pogodbeno kazen. Kazen lahko znaša do polovice cene električne energije za vso premalo ali preveč porabljeno elektriko, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sprva nižja cena zaradi vnaprejšnjega zakupa električne energije tako lahko na koncu pripelje do precej višjih zneskov. Zato je treba pri podpisovanju pogodb o zakupu električne energije biti posebej pozoren na vse člene, ki so zajeti v pogodbi, opozarjajo.

Na vse to je treba biti pozoren

Predsednik mariborske območne zbornice Marko Gorjak pred podpisom pogodbe in pri načrtovanju zakupa za naslednje leto svetuje tudi razmislek o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na odstopanje od predvidene količine. Taki dejavniki so denimo nakup novih strojev, montaža lastne sončne elektrarne, ponovne omejitve zaradi covida-19 in podobno.

Poleg tega je zelo verjetno, da bodo tudi državne subvencije, ki bodo morale biti usklajene z evropskimi ukrepi za zmanjšanje posledic energetske krize, narekovale določene pogoje in omejitve. Ta trenutek še ni jasno, kakšne bodo, predvidevanja glede na izjave na ravni EU pa gredo v smeri zaveze za zmanjšano porabo električne energije, govori se o 10 ali 15 odstotkih, je še spomnil Gorjak.