Nedopustno

Serija nedopustnih napak v celjski bolnišnici: Golob ni sprejel odstopa Bešič Loredana

G.G./M.T.V.
15. 9. 2022, 13.55
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 06.39
Deli članek:

O pretresljivem dogodku v celjski bolnišnici je spregovoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se mu je ob nedopustni in tragični zamenjavi identitet zatresel glas.

STA
Danijel Bešič Loredan pravi, da bi se moral v bolnišnici prižgati alarm, ko so jim z istim reševalnim vozilom pripeljali bolnika, ki nista imela identifikacijskih zapestnic. Pa niso nič posumili, svojcem pa niso dovolili obiska, ki bi takoj razkril pomoto.
Bešić Loredan je še enkrat izpostavil, da covid ni opravičilo, da svojcev ne spustijo v bolnišnice, da bi lahko bili blizu sorodnikov. »Bolnišnice morajo dopustiti, da pridejo svojci na obisk!«

»Zgodba je pretresljiva, težka in pravzaprav neverjetna,« so bile prve ministrove besede glede zamenjave identitet v celjski bolnišnici. »Najprej se kot človek in zdravnik ter tudi v imenu vlade opravičujem svojcem za to, kar se je zgodilo,« pravi Bešič Loredan, ki je bil o nedopustni malomarnosti obveščen v noči na četrtek. »V 21. stoletju, v dobi digitalizacije, je to nekaj nedopustnega. Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ, drugi pa so izvedeli, da je oče mrtev,« je dejal minister.

Poročali smo že, da sta bila pacienta 7. septembra z enim reševalnim vozilom Zdravstvenega doma Sevnica prepeljana v celjsko bolnišnico. Oba sta bila nepokretna, je dejal Bešič Loredan in dodal, da ni šlo za covid, ampak pri enem za pljučnico in pri drugem za okužbo sečil. En pacient je bil dementen in neodziven, z drugim se je bilo moč pogovoriti. Nihče od njiju ni imel identifikacijskih zapestnic, premeščana sta bila po rutinskem postopku, z izpiskom zdravil in napotitvijo iz doma. »Očitno ju ni nihče vprašal, kako jima je ime, niso preverili identitete, niso poklicali svojcev in jim niso dovolili obiska v bolnišnici. Od tu naprej (od prevzema) je šlo vse narobe,« so bile dramatične ministrove besede, ki je primer opisal kot »serijo nedopustnih napak«.

Po pokopu napačne osebe odstopilo vodstvo celjske bolnišnice; o pretresljivi zgodbi govori minister

»S človeške plati je to nepredstavljivo«

Pacienta sta dobila tudi napačna zdravila, drugi dan po hospitalizaciji, prejšnji petek, je eden od njiju umrl, nato so ga odpeljali na sodno medicino, kjer tudi niso ugotovili prave identitete, sinu pokojnega pa niso omogočili, da se pred kremacijo poslovi od očeta. Zamenjavo so ugotovili šele včeraj, ko se je v dom za upokojence vrnil moški, za katerega so »papirji« menili, da je že pokopan.

»Pretresljivo je bilo slišati svojce, kako so poskušali priti na obisk, pa jim niso dovolili,« se je zatresel glas Bešič Loredanu, ki se je pogovoril s svojci. S sinovoma, ki sta včeraj izvedela, da je njun oče umrl, pa tudi s svojci, ki so izvedeli, da je njihov sorodnik še živ. »S človeške plati je to nepredstavljivo,« je ogorčen minister, ki pravi, da se takšna serija napak v modernem zdravstvu ne sme zgoditi. Nemudoma so sprožili vse potrebne inšpekcijske nadzore in sprejeli odstop vodstva celjske bolnišnice; direktorja Aleksandra Svetelška, strokovnega direktorja Franca Vindišarja in pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darje Plank»Če bo predsednik vlade ocenil, da bi moral odstopiti tudi jaz, bom seveda odstopil,« pa je dejal minister.

Aleš Šabeder, vodja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, se je strinjal, da je »vse šlo narobe v celotnem procesu. Cel sistem pušča, potrebni bodo korektivni ukrepi, prevetriti bo treba registre tveganj, da nikoli več ne bi prišlo do česa takšnega.«

»Moj oče si tega ni zaslužil«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila.

Pri tem tragičnem dogodku so ugotovili tudi to, da je ZD Sevnica za prevoz dveh pacientov z istim reševalnim vozilom izdala dva naloga in torej zaračunala dva prevoza. »To je nesprejemljivo. Ob tem se mi prižgejo vse luči. V celotnem procesu smo padli. Naš zdravstveni sistem je na točki nič. Treba je takoj odreagirati,« je odločen Bešič Loredan, ki je dejal, da je to prvi tak primer v Sloveniji in da je treba zagotoviti, da se kaj takšnega ne ponovi. Povedal je še, da je bilo zdravljenje glede na diagnozi sicer ustrezno (če pacienta seveda ne bi bila zamenjana), da pa naš zdravstveni sistem ne deluje s človeškega, organizacijskega vidika. »Če bo kdo resno bolan, bo zanj poskrbljeno, pri odnosu do ljudi pa smo očitno zašli v slepo ulico. Na tem moramo delati.« Razmišlja, da do zamenjave najverjetneje ne bi prišlo, če bi sinu že prvi dan po prihodu v bolnišnico dovolili obiskati očeta, tako kot je to želel, a so mu v bolnišnici dejali, da so obiski zaradi covida prepovedani. »Navodila ministrstva so jasna: obiski so zaradi covida omejeni, niso pa prepovedani, očitno tega v bolnišnici niso upoštevali. Svojcem pacientov v kritičnem stanju je obisk treba omogočiti, pa čeprav kratek, s pogojem testiranja ali v skafandru, če je treba.«

Svojcem obeh pacientov se je opravičil in obžaloval dogodek ter jim obljubil vso potrebno pomoč, čeprav se zaveda, da za to ni nobenega primernega opravičila. »Komentar sina, ki je izvedel, da je bil njegov oče kremiran in pokopan pod napačnim imenom, je bil: naš oče si tega ni zaslužil.«

Premier Golob je svojcem izrazil sožalje. Kar se je zgodilo, je po njegovih besedah nedopustno: "Ne morem si predstavljati, kako bi bilo, če bi se to zgodilo v moji družini." Hkrati je izrazil tudi podporo ministru za zdravje. Poudaril je, da minister dela odlično: "Tudi, če zaradi tega primera na mizo dobim njegov odstop, ga ne bom sprejel." Reforme, ki čakajo zdravstveni sistem, so po njegovih besedah namreč tako pomembne, da se jih je treba lotiti s polno paro.