huda ura

V Ljubljani poplavljeni podvozi, zalilo je tudi Narodno galerijo

S.R.
15. 9. 2022, 12.39
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 21.31
Deli članek:

Meteorologi so napovedovali, da se bo danes utrgalo nebo. Niso se zmotili.

Svet24
Poplavilo je podvoza na Celovški in Zaloški ulici. Slika je simbolična.

Glede na napovedi naj bi možnost dolgotrajnih krajevnih nalivov pretila predvsem v severni polovici Slovenije. Dež je sicer zajel vso Slovenijo. Kot se je danes izkazalo, se je vremenska drama najprej začela na Primorskem, nato se je vse skupaj pomikalo proti severovzhodu. Ni umanjkala niti toča. Kot kaže, je bilo zaenkrat najhuje na Celjskem. Po navedbah vremenskih zanesenjakov pri portalu Neurje.si je neurje s točo med drugim udarilo v Celju, naselju Dole pri Šentjurju in nekaterih drugih krajih na tem območju.

Pestro dogajanje se je nadaljevalo tudi tekom dneva. Večje količine dežja so namreč padle tudi v Ljubljani, kjer je poplavilo več  podvozov, kleti, poslovnih prostorov.  Na udaru je bil zopet podvoz na Celovški pri Tivoliju ter podvoz v Zalogu, zaradi česar sta bili cesti zaprti. Zalilo je tudi Narodno galerijo, poslopje stavbe so bili prisiljeni zaprti. Obisk galerije bo ponovno mogoč šele v ponedeljek. Gasilci so morali vodo črpati tudi iz šole in vrtca v Novih Jaršah. Udar strele je zanetil tudi požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Na terenu so prostovoljne in poklicne gasilske enote ter vzdrževalci cestne ter komunalne infrastrukture.

Ponoči bo sprva oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Zjutraj bo v večjem delu Slovenije deževalo, v zahodnih in južnih krajih bodo še nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 20 °C. V petek bo oblačno in deževno. Predvsem na Primorskem bodo vmes tudi nevihte, nekatere lahko močnejše. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 24 °C.

Oblačno, deževno in hladno bo tudi v soboto, ko bo v visokogorju snežilo. Padavine bodo do večera povsod ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom, še poročajo pri Arsu.

Facebook/Neurje.si/Silvija Bogataj
Današnja toča v okolici naselja Dole pri Šentjurju.