Zamenjava identitete

Po pokopu napačne osebe odstopilo vodstvo celjske bolnišnice; o pretresljivi zgodbi govori minister

G.G. / M.T.V.
15. 9. 2022, 09.43
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 13.49
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je zjutraj v dramatičnem tonu sporočilo, da v celjski bolnišnici obravnavajo izredni dogodek.

Splošna bolnišnica Celje
Do zamenjave identitet naj bi prišlo v Splošni bolnišnici Celje.

Iz bolnišnice so javili, da so o tem izrednem dogodku obvestili ministrstvo in policijo, vzpostavili pa so kontakt s svojci. S kakšnim svojci, za kaj gre? Kmalu se je izvedelo.

Po informacijah spletnega portala Necenzurirano je v preteklih dneh prišlo do zamenjave identitet pacientov. Svojce naj bi obvestili, da je pacient umrl, nato pa se je izkazalo, da je ta moški še živ. 

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar je opisal, kako je prišlo do neljubega zapleta. Včeraj popoldne so bili v bolnišnici seznanjeni, da je bila pri pacientu, ki se je zdravil v bolnišnici in so ga potem odpeljali nazaj v dom starejših, priložena napačna identiteta. V bolnišnici so takoj posumili o zamenjavi identitete in o tem obvestili policijo in ministrstvo za zdravje.

Vindišar je pojasnil, da so oba pacienta iz Trubarjevega doma upokojencev pripeljali z enim vozilom. Z njima ni bilo moč komunicirati, nista pa imela niti zapestnic, po katerih bi ju prepoznali, bila pa sta tudi enake starosti. Zanesli so se na informacije oseb, ki so ju pripeljali.

V času zdravljenja v bolnišnici (oba sta imela okužbo) je eden od teh dveh pacientov umrl. Da so ju zamenjali, je postalo jasno včeraj popoldne, ko se je v dom upokojencev v Loki pri Zidanem mostu vrnila oseba, za katero so svojci vodstvo doma obvestili, da je umrla. Še več, svojci so že organizirali in v sredo izvedli pogreb, je potrdil tudi Vindišar. V krsti pa ni ležal "pravi" pokojnik.

Z vodstvom celjske bolnišnice se je dopoldne zaradi tega sestal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Celjsko bolnišnico vodi direktor Aleksander Svetelšek, ki je bil na ta položaj imenovan v začetku aprila letos. Tako direktor kot strokovni direktor in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so že ponudili svoj odstop, ki ga bo Svet zavoda po vsej verjetnosti tudi sprejel - o tem bodo sicer odločali v prihodnjih dneh, ko bodo znane tudi že prve ugotovitve izrednega internega nadzor in nadzorov na ostalih ravneh. "Izredni dogodek bomo podrobno analizirali, nadzor nad svojim delom bodo morale narediti tudi vse ostale inštitucije, ki sodelovale, od doma starejših občanov do pogrebnega podjetja. Morali bomo posodobiti kontrolne mehanizme in stvari sistemsko urediti," je še povedal direktor bolnišnice.

Za nevestno delo v službi zagrožena denarna kazen oz do leto zapora

Tiskovna predstavnica PU Celje pravi, "vse, prav vse, kar lahko v tem trenutku povem je, da zbiramo obvestila v smeri kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 258. členu kazenskega zakonika". Uradna oseba, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.