Ogrožene vrednote in pravice

Evropski poslanci zaskrbljeni nad stanjem demokracije na Madžarskem

P.K./STA
14. 9. 2022, 19.47
Deli članek:

Evropski poslanci so danes izrazili zaskrbljenost zaradi stanja demokracije na Madžarskem, ki se po njihovem še poslabšuje. Evropsko komisijo so pozvali, naj ukrepa, med drugim z zamrznitvijo evropskih sredstev.

Reuters
Madžarski premier Viktor Orban.

Poslance še naprej skrbi stanje demokracije in temeljnih pravic na Madžarskem, ki se je po tistem, ko je Evropski parlament leta 2018 sprožil postopek po 7. členu proti tej članici, še poslabšalo, in sicer z "namernimi in sistematičnimi prizadevanji madžarske vlade", ki ga je zaostrilo neukrepanje Evropske komisije, izhaja iz osnutka poročila, predstavljenega danes na zasedanju v Strasbourgu.

V poročilu, ki vsebuje pregled razvoja dogodkov od takrat, ko je parlament aktiviral 7. člen, poslanci trdijo, da so vrednote EU na Madžarskem sistemsko ogrožene.

Poročevalka Gwendoline Delbos-Corfield iz Zelenih je ob predstavitvi poročila, o katerem bodo poslanci glasovali v četrtek, opozorila, da se vzpostavlja na Madžarskem "hibridni sistem avtokracije". Ob tem je obžalovala, da se je državi v preteklih letih popuščalo.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je povedal, da komisija ni opazila nobenega pozitivnega napredka glede stanja pravne države na Madžarskem. Komisija se strinja z večino pomislekov, ki jih je izrekel parlament in bo uporabila vsa sredstva, ki jih ima na voljo za zaščito temeljnih vrednot EU.

Realno je, da jim zamrznejo sredstva

Večina poslancev je v razpravi ugotavljala, da od sprožitve postopka po 7. členu ni bilo večjega napredka. Evropsko komisijo in Svet EU so pozvali, naj končno ukrepata. Komisijo so tudi pozvali, naj pokaže odločnost glede uporabe mehanizma pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava in glede zamrznitve evropskih sredstev za okrevanje tej državi.

Evropska komisija je aprila proti Madžarski uradno sprožila mehanizem pogojevanja, ki je namenjene zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države s strani vlad držav članic EU. Bruselj Madžarski tudi še vedno ni odobril niti 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.