NAČRT ZA 40 TISOČAKOV?

Vodstvo RTV Slovenija se že pripravlja na referendum

Luka Mlakar
14. 9. 2022, 19.45
Deli članek:

Na Kolodvorski javno razpravo o noveli zakona o RTVS odpirajo v času, ko SDS zbira referendumske podpise.

Bobo
Nezadovoljstvu zaposlenih na RTVS še ni videti konca.
Kadrovanje
Med drugim delavci na RTVS opozarjajo na kadrovanje, ki pogosto ni v skladu s strokovnimi kriteriji, kadrovskim načrtom in organizacijo dela, pri čemer so izpostavili zaposlovanje na spletnem portalu MMC. V zadnjem obdobju se namreč na Kolodvorski zaposlujejo predvsem ljudje, ki so blizu stranki SDS, ob tem pa je zanimivo, da prav iz stranke Janeza Janše pogosto prihajajo očitki, da je na RTVS preveč zaposlenih.

Vodstvo RTV Slovenija (RTVS) je pred dnevi presenetilo z napovedjo, da bodo na Televiziji Slovenija (TVS) v času, ko največja opozicijska stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše zbira potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, odprli javno razpravo o noveli zakona o RTVS. Odgovore na vprašanja o spremembah, ki jih za RTVS prinaša omenjena novela zakona, ta bo v naslednjih mesecih najverjetneje predmet odločanja na referendumu, bodo na Kolodvorski iskali v petih oddajah.

Prva okrogla miza, ki jo bo vodila Vida Petrovčič in v kateri bodo soočili stališča parlamentarnih strank, bo na TVS na sporedu 27. septembra, medtem ko se bo 35-dnevni rok, v katerem morajo v SDS zbrati podpise za referendum, iztekel petega oktobra oziroma teden dni kasneje.

Ob vabilu v oddajo, ki ga je v petek pozno zvečer poslanskim skupinam posredoval kar generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, je završalo predvsem v koalicijskih vrstah. Glede na to, da vodstvo javno razpravo odpira v času, ko SDS zbira referendumske podpise, je v nekaterih vladnih strankah mogoče slišati ocene, da gre za povsem »brezsramno povabilo« in da vodstvo RTVS skupaj s člani programskega sveta, večinoma imenovanimi v času Janševe vlade, »vodi neformalno referendumsko kampanjo v prid ene politične stranke, ki se je odločila imeti referendum«.

Ali to pomeni, da bodo bojkotirali povabilo k Petrovčičevi, nam v Gibanju Svoboda, SD in Levici niso pojasnili. Odločitev glede sodelovanja v oddaji bodo sprejeli v prihodnjih dneh oziroma do petka, ki jim ga je kot rok za potrditev udeležbe določil Grah Whatmough.

Nova komunikacijska strategija

Miloš Ojdanič
Vabilo v oddajo je poslancem namesto urednikov posredoval kar Andrej Grah Whatmough.

Zakaj so se odločili, da javno razpravo o noveli zakona o RTVS začnejo v času, ko SDS zbira podpise za referendum, na RTVS niso odgovorili. Prav tako niso pojasnili, zakaj v omenjeni projekt poleg TVS, ki jo vodi Uroš Urbanija, nekdanji direktor Ukoma (v času Janševe vlade), niso bile vključene druge programsko-produkcijske enote RTVS, na primer Radio Slovenija in MMC, ter zakaj je goste v oddajo namesto urednikov vabil Grah Whatmough.

Javna razprava naj bi bila po informacijah Večera sicer del nove komunikacijske strategije, s katero se vodstvo RTVS pripravlja na napovedani referendum. Z novelo zakona o RTVS želi namreč vlada Roberta Goloba depolitizirati javni servis in prevetriti njegove vodstvene organe. Če bo novela prestala referendumsko odločanje, bo z dnem njene uveljavitve mandat prenehal vsem sedanjim članom programskega in nadzornega sveta, pa tudi Grah Whatmoughu in Urbaniji, ki bosta na svojih položajih kot vršilca dolžnosti ostala samo do imenovanja nove uprave, ki jo predvideva novela zakona.

Da se ta scenarij ne bi zgodil, se je vodstvo odločilo, da še pred referendumom potrebuje nov komunikacijski načrt, ki so ga očitno že začeli izvajati. Ponudbe marketinških agencij so zbirali do drugega septembra, v zvezi s poslom, ki naj bi bil vreden 40 tisoč evrov, se je omenjalo eno od podjetij v lasti Pristopa, a direktor in lastnik omenjene agencije Primož Pusar pravi, da to ne drži. Katero podjetje so izbrali in ali so z njim že podpisali pogodbo, nam na RTVS niso pojasnili.

Pri Golobu še preverjajo različne možnosti

Razmere na javni radioteleviziji, predvsem pa v informativnem programu TVS, se medtem le še dodatno zaostrujejo. Grožnje z disciplinskimi postopki vodstva se stopnjujejo, Urbanija pa se vmešava v uredniško avtonomijo, opozarjajo v koordinaciji novinarskih sindikatov na RTVS. Da je nezmožnost ukrepanja zaradi razmer na RTVS eden največjih minusov v prvih stotih dneh vlade, je prejšnji teden ocenil tudi premier Golob in dodal, da iščejo rešitve, ki bi bile izvedljive že pred referendumom.

Po informacijah Večera naj bi preverjali tudi pravne možnosti glede predčasne zamenjave članov programskega in nadzornega sveta, a se zavedajo, da je manevrski prostor za to omejen. Po nekaterih interpretacijah bi državni zbor svetnike lahko razrešil samo v primeru ugotovljenih nepravilnosti oziroma nezakonitih ravnanj.

Novinarski sindikati so na različne organe, med drugim tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije in inšpektorat za delo, vložili tudi več deset prijav, prav tako so vložili kazenske ovadbe, a se pristojne ustanove po njihovih navedbah na to do zdaj niso odzvale. Na drugi strani pa je v dilemi glede uporabe političnih vzvodov za reševanje RTVS tudi vladajoča politika, ki z novelo zakona želi doseči dokončni umik strankarske politike iz javnega medija.