Mirovna pogajanja

Guterresu Putin ni nakazal interesa za mir v Ukrajini

P.K./STA
14. 9. 2022, 20.15
Posodobljeno: 14. 9. 2022, 20.20
Deli članek:

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je po današnjem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal, da v bližnji prihodnosti ne vidi možnosti za mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo. "Bilo bi naivno misliti, da smo blizu možnosti mirovnega sporazuma," je bil v New Yorku odkrito pesimističen prvi mož ZN.

Reuters
Vladimir Putin

Kot je ob začetku 77. zasedanja Generalna skupščine poudaril Guterres, so Združeni narodi pripravljeni delati na diplomatski rešitvi konflikta, a priznal, da so možnosti za to trenutno "minimalne".

Guterres je še sredi avgusta izrazil upanje, da je dogovor o izvozu žita, ki sta ga sprti strani sklenili ob posredovanju Turčije in ZN, šele začetek diplomatskih podvigov, a mesec pozneje je bistveno bolj pesimističen.

Ukrajinska protiofenziva uspešna

Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass sta se Guterres in Putin pogovarjala tudi o jedrski elektrarni v Zaporožju, izvozu ruskih gnojil in misiji ZN za preiskavo julijskega napada na zapor v doneški regiji, v katerem je umrlo najmanj 50 ujetnikov, ki so jih zajele ruske sile.

Ukrajinska vojska je v minulih tednih v okviru protiofenzive izvedla niz uspešnih operacij, s katerimi so osvobodili več sto vasi in mest na vzhodu in jugu države. Iz Kremlja so medtem sporočili, da se bodo operacije ruske vojske v Ukrajini nadaljevale, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji.