Previdno

Tudi danes možni močan veter, nevihte in nalivi

M.K. / STA
19. 8. 2022, 06.09
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 08.57
Deli članek:

Po neurju z močnim vetrom, ki je v četrtek zajelo Slovenijo, se bodo tudi danes predvsem od jutra do popoldneva ob nevihtah pojavljali močni sunki vetra, možni pa bodo tudi močnejši nalivi, opozarja Agencija RS za okolje. Zaradi nevihtne ogroženosti je agencija izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo.

Bobo
Prve plohe bodo na severu nastale že zgodaj popoldne.

Proti jutru se bodo od juga plohe in nevihte začele pojavljati na Primorskem in Notranjskem. Dopoldne se bodo tako pojavljale predvsem v zahodni polovici države, popoldne tudi vzhodneje, so zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Po celotni državi so možne krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare.

Arso še vedno opozarja na veliko požarno ogroženost. Ta je največja na Primorskem, velika pa je tudi drugod. Zato je tudi glede požarov po vsej Sloveniji, razen severozahodni, kjer svetujejo previdnost, razglašen oranžni alarm.

V četrtek je osrednjo Slovenijo zajelo neurje z močnim vetrom, ki je odkrival strehe in podiral drevesa, več ljudi je bilo poškodovanih. V Kranju je veter odkril strehe okoli 70 stavb, več streh je bilo odkritih tudi v Domžalah. V Ljubljani je odnašalo zabojnike za smeti, panoje, prometno signalizacijo, gradbeni material, veter je med drugim odkril del strehe ljubljanske porodnišnice. V prestolnici so izmerili tudi rekordno močne sunke vetra, in sicer v Bežigradu, kjer je veter dosegel hitrost 102 kilometra na uro.

Padajoče drevo zadelo motorista

Gorenjski policisti so včeraj na interventno številko 113 zaradi neurja in posledic neurja sprejeli večje število klicev. V sedmih primerih je šlo za prijave nastanka materialne škode, v petih primerih pa za prometne nesreče, je sporočil tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos.

V Lahovčah in Kranju sta na avtomobila med vožnjo padli drevesi. V gorenjski prestolnici se je voznik ob tem lažje poškodoval. V kraju Gobovce pa je drevo zadelo motorista s potnikom, pri čemer sta se oba poškodovala. V okolici Škofje Loke se je poškodoval še kolesar, ki je padel zaradi močnega sunka vetra. 

Gorenjski policisti so sicer včeraj obravnavali še več primerov odkritih streh v Kranju, materialne škode na objektih in na vozilih ter podrtih dreves, ki so padla na parkirana vozila. 

Zadnji primer so obravnavali danes zjutraj, ko se je v Škofji Loki zaradi posledic včerajšnjega neurja podrlo drevo in padlo na dve vozili. 

"Pozivamo k previdnosti na cestah in v gozdovih," je v sporočilu za javnost še zapisal Kos.

V neurjih včeraj umrlo 13 ljudi

Neurja so v četrtek pustošila tudi Franciji in v sosednjih Avstriji in Italiji ter zahtevala najmanj 13 življenj.