Tragedija pri sosedih

FOTO: V drevo udarila strela, to se je podrlo na pohodnike, umrle tri osebe

S.R.
18. 8. 2022, 21.58
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 12.57
Deli članek:

Narava je danes z vso silo udarila na območjih vse od Korzike in severa Italije do Slovenije in južnega dela Avstrije. Posebej tragično je bilo dogajanje pri severnih sosedih.

FF Hitzendorf
Na avstrijskem Štajerskem je brez elektrike ostalo do 85.000 gospodinjstev (na fotografije posredovanje v Hitzendorfu zahodno od Gradca).

V Sloveniji je neurje največ škode povzročilo v Kranju in Ljubljani, a še huje so jo odnesli na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, kjer je življenje izgubilo pet ljudi, vključno z dvema otrokoma, o čemer smo že poročali. V Šentandražu v Labotski dolini sta umrli deklici, stari tri in osem let.

Na avstrijskem Štajerskem so sunki vetra dosegali tudi hitrosti do 140 kilometrov na uro. Odkrivalo je strehe, podiralo drevesa in daljnovode, materialna škoda na infrastrukturi pa je ogromna. Zlasti na širšem območju Gradca je brez elektrike ostalo do 85.000 gospodinjstev. Z izpadi električne energije so se soočali tudi na vzhodu avstrijske Koroške, kjer je na širšem območju Celovca, Velikovca in Volšperka brez elektrike ostalo do 20.000 gospodinjstev.

Elektrika, natančneje udar strele, pa je poskrbela tudi za smrt treh pohodnikov v bližini kraja Gaming v Spodnji Avstriji. Pozneje je namreč neurje doseglo tudi ta del države. Kot poročajo avstrijski mediji, je strela zadela drevo, ki se je zlomilo in padlo na kolibo, v katero so se pred neurjem zatekli pohodniki. Vse okoliščine tragedije sicer še preiskujejo.