Kmetovalci

Vračila trošarine od 2023. ne bo, nižja bo cena nafte že ob nakupu

Mojca Vtič / Štajerski tednik
19. 8. 2022, 06.00
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.23
Deli članek:

Trošarine so pomemben prihodek državnega proračuna, lani so predstavljale 13,2 odstotka javnofinančnih prihodkov države oziroma 1,5 milijarde evrov, za državljane pa pomenijo dodaten strošek oziroma davek. Vlada se je pred kratkim odločila, da podaljša obdobje znižanih trošarin za energente, v kmetijski zbornici pa pozdravljajo napoved vlade o 70-odstotni oprostitvi plačila trošarin že ob nakupu goriva za kmetijstvo.

Štajerski tednik
Kmetje opozarjajo, da bi bilo treba spremeniti tudi predvideno količino porabe na hektar.

64 milijonov povračil

Leta 2021 je bilo vloženih 63.242 zahtevkov za vračilo trošarine, s skupnim zneskom vračil 64,6 milijona evrov. Največji delež predstavljata vračilo trošarine za komercialni prevoz in vračilo trošarine za kmetijsko-gozdarsko mehanizacijo.

Na računu za gorivo je navedeno zgolj, koliko 22-odstotnega davka smo plačali za poln rezervoar. Cena pa ne razkriva, koliko znaša strošek okoljske dajatve, prispevek za energetsko učinkovitost ali navsezadnje trošarina. Za kmete ta podatek ni nepomemben.

Že okrog dve desetletji namreč velja, da lahko kmetje uveljavljajo delno vračilo trošarine. Država oziroma finančna uprava kmetom, ki jim je letno priznana poraba nafte vsaj v obsegu 540 litrov, vrne 70 odstotkov povprečne trošarine. Konkretno to pomeni, da je vračilo višine za tisoč litrov porabljene nafte za leto 2021 znašalo 271 evrov, zdaj je to vračilo nižje, saj je tudi trošarina znižana. Do zdaj je veljalo, da so kmetje vračilo trošarine dokazovali na podlagi računov za nakupljeno nafto, ampak največ do porabe dvesto litrov po hektarju njive, vračilo pa so dobili šele v naslednjem koledarskem letu oziroma naslednjem koledarskem mesecu.

Kmet s šifro na bencinski servis

Spremembe zakona o trošarinah zgornje meje porabe goriva na hektar ne zvišujejo, čeprav mnogi kmetje opozarjajo, da porabijo znatno več od določenih količin, predvidena pa je sprememba uveljavljanja vračila trošarine oziroma obračuna trošarine.

Na finančnem ministrstvu so pojasnili, da kmetje ob sprejemu sprememb zakona z novim letom ne bi več uveljavljali vračila trošarine, temveč bi že kupili gorivo po ceni, znižani za 70 odstotkov trošarine. Za ta korak so se odločili, da debirokratizirajo postopek uveljavljanja trošarine in da bi bila kmetom, še posebej v obdobju visokih cen pogonskih goriv, omogočena takojšnja davčna ugodnost v obliki oprostitve trošarine za gorivo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije.

»Če strošek goriva predstavlja več kot deset odstotkov proizvodnega stroška, kar velja za kmetijski sektor, poznejše vračilo trošarine lahko negativno vpliva na likvidnost upravičenca,« so dodali na finančnem ministrstvu.

»V praksi bo zadeva potekala tako, da bodo vsi kmetje, ki bodo izpolnjevali pogoje, od Finančne uprave Republike Slovenije dobili šifre, na podlagi katerih bodo lahko kupili gorivo po znižani trošarini. Trgovec z gorivom za kmetijstvo pa bo moral zagotoviti tehnične pogoje za evidentiranje količin nabavljenega goriva v informacijskem sistemu davčnega organa,« so povedali v KGZS.

To pomeni, da bo finančna uprava vzpostavila elektronski sistem, ki bo pri naftnih trgovcih beležil prodajo za posamezno kmetijo.

KGZS za stoodstotno oprostitev plačila trošarine

Kmetijska zbornica je še napovedala, da bo v okviru javne razprave predlagala povračilo trošarine tudi za dvoriščno mehanizacijo in popolno oprostitev trošarine za kmete. Predlog zakona namreč predvideva, da bi bili kmetje v prvem polletju po uveljavitvi zakona oziroma od 1. januarja do 31. maja 2023 popolnoma oproščeni trošarine, v nadaljnjem obdobju pa bi bila oprostitev trošarine le 70-odstotna. V zbornici menijo, da bi morala biti stoodstotna izvzetost od plačevanja trošarine za kmete stalna.

Kot je KGZS že opozarjala, je dvig stroškov vhodnih surovin zaradi vojne v Ukrajini narasel do te mere, da ne dosega odkupnih cen, zato je ekonomski položaj kmeta močno oslabljen. Poleg tega je letos pridelke okrnila katastrofalna suša. Omenjene rešitve so zato nujne za stabilizacijo in ohranitev slovenskega kmetijstva.

V Hrvaški in Italiji sistem trošarine urejen precej bolj preprosto

Na Hrvaškem je junija trošarina za gorivo za kmetijstvo, ribištvo in plovbo (plavi dizel) znašala nič hrvaških kun (HRK). Hrvati imajo sklenjene pogodbe s prodajalci plavega dizla, ob tem pa kmetom oziroma upravičencem izdajajo posebne kartice, ki omogočajo nakup goriva do predpisane količine goriva. Ta se za kmetijstvo določa na podlagi podatkov o površini kmetijskih zemljišč, številu živali in enot čebeljih panjev upravičenca. Po podatkih hrvaške organizacije je bilo leta 2021 pri južnih sosedih registriranih 444 prodajalcev plavega dizla.

Štajerski tednik
Kmetje z novim letom ne bi več uveljavljali vračila trošarine, temveč bi že kupili gorivo po ceni, znižani za 70 odstotkov trošarine.


V Italiji je gorivo za kmetijstvo označeno zeleno. Upravičenci do nakupa goriva so lahko kmetija, kmetijska zadruga, javno kmetijsko gospodarstvo in podjetja, ki se ukvarjajo s kmetijstvom in upravljajo kmetijske površine ter so članice gospodarske zbornice.

Letos so Italijani vzpostavili informacijski sistem, ki omogoča elektronsko preverjanje letno dodeljene količine za nakup tako imenovanega zelenega goriva, pred tem je bilo treba dokazovati upravičenost do nakupa goriva s papirnimi dokazili. Trošarina za zeleno gorivo je junija 2022 znašala 135,83 evra za tisoč litrov (nacionalna višina trošarine pa je znašala 617,40 evra).

V Sloveniji imajo za energente, ki se dokazljivo porabijo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije (vključno s traktorji), kupci pravico do vračila trošarine v višini 70 odstotkov povprečnega zneska trošarine. Kmetje vračilo trošarine uveljavljajo na podlagi papirnatih dokazil – računov, in sicer za pretekli mesec ali preteklo leto.

Od februarja dalje je v veljavi določena trošarina – 0,33 evra na liter, najvišja je bila maja 2020, ko si je država od cene litra dizla odškrnila kar 46 centov trošarine. Trošarina je letos junija za dizelsko gorivo znašala 330 evrov za tisoč litrov, kmetje pa so lahko za kupljenih tisoč litrov prejeli 231 evrov vrnjene trošarine.