Orkanski veter

VIDEO in FOTO: V včerajšnjem neurju v Franciji, Italiji in Avstriji najmanj 13 mrtvih

M.K.
19. 8. 2022, 06.55
Posodobljeno: 19. 8. 2022, 07.41
Deli članek:

V včerajšnjem neurju, ki je pustošilo po Franciji, Italiji in Avstriji, je po zadnjih podatkih umrlo vsaj 13 ljudi, več deset je bilo ranjenih. Orkanski veter je na Korziki zahteval pet življenj, v italijanski Toskani sta umrli dve osebi, pet pa jih je življenje izgubilo na avstrijskem Koroškem.

facebook
Posledice neurja v Italiji.

Narava je včeraj z vso silo udarila na območjih vse od Korzike in severa Italije do Slovenije in južnega dela Avstrije. Na severozahodu Korzike so zabeležili orkanski veter, katerega sunki so dosegli 224 kilometrov na uro. Za primerjavo, najmočnejši sunek, ki je bil v zgodovini merjenj zabeležen na vremenski postaji na Kredarici, je leta 2015 znašal 221 kilometrov na uro.

Kanuista neurje presenetilo na morju

Po poročanju ameriške tiskovne agencije Reuters je na Korziki umrlo najmanj šest ljudi. Na jugu otroka je umrla 13-letna deklica, ko je orkanski veter podrl drevo, ki je padlo na šotor, v katerem je bila 13-letnica.

Na severu otoka je enem izmed kampov v mestecu Calvi umrl 46-letni francoski turist. ko je drevo padlo na počitniški bungalov. Starejša, 72-letna ženska, je med neurjem poiskala zavetje v avtomobilu, a ni imela sreče. V avtomobil je priletela streha manjše hišice in žensko ubila na licu mesta.

Na Korziki, ki je izredno priljubljena turistična destinacija, sta po navedbah Reutersa umrla še ribič in moški, ki ga je neurje presenetilo v kanuju na morju. O lokaciji šest žrtve Reuters ne poroča.

V Italiji dve smrtni žrtvi in najmanj 50 poškodovanih

Zaradi padca drevesa sta v italijanski Toskani umrli dve oseb, ena v bližini mesta Lucca in druga pri mestu Carrara. V kampu v bližini Carrare je padlo drevo poškodovalo še štiri turiste. Italijanski mediji poročajo, da je bilo v neurju poškodovanih najmanj 50 ljudi. 

V Italiji so najmočnejši sunek vetra zabeležili med mestoma Marina di Carrara in Carrara, kjer je hitrost vetra presegla 140 kilometrov na uro.

facebook
Posledice neurja v Italiji

V Avstriji pod drevesi umrlo pet ljudi

Dva otroka, stara med pet in osem let, sta včeraj umrla med nevihto ob jezeru v Šentandražu na avstrijskem Koroškem, ko je nanju prav tako padlo drevo.

Po poročanju avstrijskih medijev je v bližini kraja Gaming v Spodnji Avstriji strela zadela drevo, ki se je zlomilo in padlo na kolibo, v katero so se pred neurjem zatekli pohodniki.

Župan bližnjega Volšperka Hannes Primus je po neurju na Facebooku zapisal, da je tamkajšnje širše območje "podobno bojišču".