Dražje surovine in energenti

Kruh se bo še dražil; nič več svežih žemljic za zajtrk

Mojca Zemljarič
9. 8. 2022, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 19.00
Deli članek:

Cene kruha rastejo že od prvega vala covidne epidemije (spomladi 2020), po letošnji žetvi, ko je prodaja žit dosegala rekordne cene, pa drugega kot novih podražitev tako ali tako ni pričakovati.

ČG
V pekarni Hlebček s Pragerskega so prav tako povedali, da se je cena moke za njih v zadnjega pol leta zvišala za več kot sto odstotkov.
Naše denarnice so zaradi podražitev hrane od leta 2017 do danes obremenjene za skoraj 25 odstotkov bolj. Pri hrani najbolj izstopajo podražitve olja in maščob, takoj zatem so podražitve izdelkov iz žit. Cene moke in izdelkov iz žit so se v zadnjih petih letih zvišale za kar 36 odstotkov. Sploh cena kruha je močno poskočila v primerjavi z letom 2017. Danes zanj plačamo skoraj 30 odstotkov več kot takrat.

Ptujske pekarne in slaščičarne (PPS), ki s pekovskimi izdelki zalagajo številne prodajalce v regiji in javne zavode, so cene lani dvignile dvakrat, enako letos. A že dve letošnji podražitvi gotovo nista bili zadnji.

Direktor družbe Igor Ranfl je pojasnil, da obstoječa cena ob naraščanju proizvodnih stroškov in hkratni ohranitvi kakovosti ne bo vzdržala. »Glede na trenutno stanje, ko se ponovno dražijo vse vhodne surovine, in ob dejstvu, če bomo želeli še naprej zagotoviti nemoteno proizvodnjo oziroma ohraniti kakovost pekovskih izdelkov, bomo cene primorani povišati. V Pekarni Ptuj so se nam lani močno povišale cene vseh surovin, embalaže in energentov. Drastično povišanje cen vse vhodnih surovin se je začelo v drugi polovici leta 2021, trend se še kar nadaljuje. Razmere na nabavnem trgu so zelo negotove, saj se nekatere surovine in embalaža dražijo na tedenski ravni. Leta 2021 smo cene izdelkov dvignili junija – od tri do pet odstotkov, nato pa še decembra – od pet do sedem odstotkov. Letošnja februarska podražitev je bila od štiri- do sedemodstotna, spomladanska pa nato okoli osemodstotna.«

Sogovornik je dodal, da je pozitivno, da je lastnik pekarne trgovsko podjetje Jagros, kar prinaša sinergijo pri regulaciji maloprodajnih cen pekovskih izdelkov.

Zemeljski plin so kurili le leto dni

ČG
Direktor PPS Igor Ranfl je prepričan, da bodo podražitve spremenile nakupovalne navade potrošnikov. Meni, da se bo treba za kupce še kako potruditi.

V Pekarni Ptuj so s posodobitvijo proizvodnje v lanskem letu prešli na koriščenje zemeljskega plina, a so peči zaradi enormnih podražitev energenta v tem letu začeli ponovno ogrevati s kurilnim oljem. »Pekarna Ptuj je vsa leta kot glavni energent za peči koristila kurilno olje, za hladilnice pa elektriko. Ob nastopu novega lastnika, podjetja Jagros, smo začeli investirati v posodobitev in obnovo proizvodne opreme ter same zgradbe – pekarne. Lani smo investirali v nov sistem za spremembo energenta, zemeljskega plina. Ob zamenjavi energenta smo pustili kot opcijo obstoječo napeljavo na kurilno olje, ki smo jo letos že tudi zagnali. Zemeljski plin smo uporabljali samo leto dni, od začetka do konca lanskega leta. Letos smo preklopili nazaj na kurilno olje. Za ilustracijo lahko navedem, da so se nam stroški električne energije lani povišali za 25 odstotkov, kurilnega olja za 30 in zemeljskega plina za 50 odstotkov. Letos so stroški elektrike zrasli za 300, kurilnega olja za 70 in plina od 300 do 350 odstotkov. Ponudbene cene zakupa električne energije, ki jih imamo na mizi za naslednje leto, so višje za skoraj sto odstotkov,« je stanje opisal direktor PPS Igor Ranfl in napovedal, da se bodo kruh in krušni izdelki v prihodnje še dražili, za koliko, pa v tem trenutku še ne vedo, saj so kalkulacije dviga cen še v izdelavi.

Nič več svežega kruha za zajtrk

V pekarni Hlebček s Pragerskega so prav tako povedali, da se je cena moke za njih v zadnjega pol leta, odkar je vojna v Ukrajini, zvišala za več kot sto odstotkov. Njihove izdelke je mogoče kupiti na policah večjih trgovskih podjetij, imajo pa tudi svojo maloprodajo, v kateri opažajo, da se je zaradi podražitev kruha nekoliko spremenilo vedenje potrošnikov. »Postali so racionalnejši. Prej je bil na njihovi mizi vsako jutro svež kruh, danes pa jedo tudi včerajšnjega. Poleg tega smo opazili, da se s cenami soočajo z zadržki, potrebujejo čas, da jih sprejmejo. Ko pa enkrat razumejo, zakaj plačajo več, da so višje cene posledica burnega dogajanja v svetu in da z njimi ni prizaneseno nikomur, se sprijaznijo,« ugotavljajo v pekarni Hlebček, kjer so še dodali, da se je povečalo povpraševanje po cenejših vrstah kruha, kar govori o tem, da so ljudje postali varčnejši in da zdaj ne posegajo več tako množično po dražjem kruhu.