Požar pod Socerbom

Še dopoldne je bila na plaži, potem pa je prejela klic: "Tu je vse črno"

R.T.
9. 8. 2022, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 17.52
Deli članek:

Obilnejših padavin ni in ni. Na Krasu vlada suša in danes je izbruhnil požar pod Socerbom, ki povzroča skrbi okoliškim prebivalcem.

Zdravko Primožič/FPA
Na težkem terenu pride še kako prav helikopter.

V popoldanskih urah so se ognjeni zublji razlezli in se začeli širiti proti Ospu na slovenski in Boljuncu na italijanski strani.

“Grozno je, kot v filmu! Še nedavno smo gledali, kako gori Kras in bili hvaležni, da smo na varnem, zdaj pa to,” je za Primorske novice povedala Ksenija Vovk iz gostilne Vovk v Ospu. Potem ko so gasilci požar, ki se je vnel ponoči, spravili pod nadzor, se je z otroki dopoldne odpravila na plažo, misleč, da je nevarnost mimo, nakar je prejela očetov klic: “Pridi, spravi psa na varno, tu je vse črno.” Iz svojega domovanja pod Prebenegom, kjer se je ogenj že nevarno približeval hišam, se je z družino zatekla k staršem v središču Ospa. “Za zdaj ostajamo tu in upamo, da bo pomoč kanaderja, ki je nadavno prispel, zalegla,” je povedala okrog 16. ure.

S požarom se od 16. ure bori 55 gasilskih enot in okoli 250 slovenskih (120) in italijanskih gasilcev.  V pomoč gasilcem so trije helikopterji Slovenske vojske in letalo pilatus, dva italijanska helikopterja in tudi italijanski kanader.