Suša

FOTO: Zaradi izredno nizkega vodostaja zastajanje vode in rast alg na Ljubljanici

M.K.
9. 8. 2022, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 19.01
Deli članek:

Reka Ljubljanica je na najbolj nizkem vodostaju v zadnjih desetih letih, opozarja Agencija RS za okolje. Čeprav gre za izenačitev izredno nizkega vodostaja, je bistvena razlika med obema sušnima obdobjema letošnji zgodnji pojav, ugotavlja agencija.

arso
Izredno mala vodnatost Ljubljanice pri Fužinah.

Vodomer na postaji Ljubljanica Moste kaže vrednost vodostaja nič centimetrov, pravijo na Agenciji RS za okolje. Pretok Ljubljanice v Mostah tako trenutno znaša le okoli štiri kubične metre na sekundo, medtem ko je v zadnjih letih poleti poleti upadel na okoli šest kubičnih metrov.

Za primerjavo povprečni letni pretok Ljubljanice na tej merilni postaji znaša 55,6 kubična metra na sekundo.

V sušnem letu 2012 kasneje zabeležili tako nizek pretok

»Tudi v zelo sušnem letu 2003 smo tako nizkovodne razmere zabeležili šele konec avgusta,« je Agencija RS za okolje zapisala na twitterju. 

Dolvodno od postaje Moste se po navedbah agencije za okolje ob bregovih ponekod že pojavlja zastajanje vode in rast alg.

Najslabše razmere na Primorskem

Agencija sicer beleži nizke vodostaje na okoli 60 odstotkih vodomernih postaj po državi. Nizkovodne razmere so bile v zadnjem tednu najbolj izrazite na severnem in južnem Primorskem, Notranjskem ter v srednjem in spodnjem toku Save, ugotavlja agencija za okolje. »Ob dveh padavinskih dogodkih so sicer prehodno narasle posamezne reke predvsem v severni in osredji Sloveniji, ki so nizkovodne razmere nekoliko omilile, ne pa tudi izboljšale,« so še zapisali.

arso
Dolvodno od postaje Moste se ponekod ob bregovih pojavlja zastajanje vode in rast alg.

arso
Zajezena Ljubljanica približno 150 metrov gorvodno od gradu Fužine.

arso
Vodomer na postaji Ljubljanica Moste kaže vrednost vodostaja nič cenimetrov