Raziskava

Američani letos manjkrat posegli po orožju

STA
9. 8. 2022, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2022, 18.39
Deli članek:

Uradna vladna statistika ugotavlja, da je število strelskih incidentov v ZDA do konca julija padlo za štiri odstotke v primerjavi z enakim obdobjem lani, število umorov v večjih mestih pa je padlo za tri odstotke. Če se bo trend nadaljeval, bo letos prvič zabeležen medletni upad umorov od leta 2018.

sta
ZDA

Pozitivnega trenda v zvezi z nasilnim kriminalom Američani očitno ne dojemajo, saj jih v anketah večina misli, da je tega pravzaprav vse več.

Podoben trend je bil opazen tudi od sredine 90. let prejšnjega stoletja do leta 2014, ko je prav tako večina vprašanih v Gallupovih anketah kljub nasprotujočim dokazom trdila, da je nasilnih zločinov vse več.

Padanje števila primerov nasilnih zločinov je sicer minimalno glede na velik skok v času pandemije koronavirusa leta 2020 in leta 2021, ko je število umorov v primerjavi z letom 2019 naraslo za 40 odstotkov.

Ta skok naj bi bil povezan z ukrepi v zvezi s pandemijo koronavirusa, ko so bile dolgo časa nedostopne številne javne storitve in ustanove, vključno s šolami.