Pozor, napaka v Googlovovem zemljevidu

Navigacija turiste vodi prek neobstoječega prehoda Meje

Mojca Vtič
3. 8. 2022, 16.50
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 17.07
Deli članek:

"Mejni prehod Meje uradno ne obstaja, in kdor tu prečka mejo, to stori ilegalno", pravi županja Cirkulan, ki je na to napako v navigaciji in zemljevidu opozorila tudi Google. Kako je tam danes?

PGD Leskovec
Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da tudi sami ne vedo, zakaj se je korporacija Google odločila za drugačno načrtovanje poti, prav tako ne županja Cirkulan Antonija Žumbar.

Ker so turistom želeli olajšati dolgo pot, so se v PGD Leskovec odločili za postavitev postajališča. Na zelenici ob gasilskem domu so uredili počivališče za avtodome oziroma »camper stop«. »Turisti se lahko tukaj ustavijo, parkirajo svoj avtodom, prespijo, izpustijo odpadne vode, avtodom priključijo na elektriko, napolnijo pitno vodo ... Urejene so sanitarije, tuši, wi-fi, možna je tudi postavitev šotorov,« so zapisali leskovški gasilci. Počivališče je odprto vse dni v tednu, vse ure v dnevu. Najem prostora je 20 evrov. Predsednik PGD Leskovec Peter Jagarinec je ob tem poudaril, da so gasilci večino del opravili sami. »Z občino smo se dogovorili, da bo krila del investicije. Kaj in v kolikšnem obsegu, je še stvar pogovora in dogovora.«

Za malo turistov v prvi vrsti »kriv« Googlov zemljevid

Uporabniki počivališča so, kot pravi Jagarinec, s ponudbo zadovoljni. »Odzivi so dobri in vsi pozdravljajo to pridobitev.« Leskovčane pa preseneča zmanjšanje prometa skozi kraj. Delni razlog pripisuje zapiranju avtocestnega priključka Lancova vas, a glavni razlog je po besedah predsednika leskovških gasilcev in krajevne skupnosti, da se aplikacija Google zemljevidi izogne prečkanju meje na mejnem prehodu Zgornji Leskovec. »Če za izhodišče izbereš Leskovec in za cilj hišno številko na drugi strani meje, te Google zemljevid ne pelje skozi mejni prehod Zgornji Leskovec, temveč skozi Cirkulane, naselje Meje. Zakaj je prišlo do tega, ne vemo.«

V Cirkulanah že apelirali, a rezultata še ni

Z Direkcije RS za infrastrukturo so sporočili, da tudi sami ne vedo, zakaj se je korporacija Google odločila za drugačno načrtovanje poti, prav tako ne županja Cirkulan Antonija Žumbar. »Že pred časom smo naslovili prošnjo na Google, naj pot skozi naselje Meje, torej možnost prečkanja slovensko-hrvaške meje, popravijo. Zagotovljeno nam je bilo, da bodo to storili,« je dejala. Mejni prehod Meje uradno ne obstaja, in kdor tu prečka mejo, to stori ilegalno, je zaupala županja. Drži pa, da je bil mejni prehod Meje zaveden kot eden od 60 mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško v mednarodnem pridružitvenem sporazumu z EU, a pri točki na papirju je tudi ostalo.

GOOGLE
Navigacija turiste namesto skozi Zgornji Leskovec vodi prek neobstoječega prehoda Meje pri Cirkulanah.