sumljive transakcije

RTV Slovenija javni vir za financiranje zavoda Iskreni in NoveTV24?

R.T.
3. 8. 2022, 15.16
Posodobljeno: 3. 8. 2022, 15.41
Deli članek:

Mešetarjenje z javnim denarjem, ker financiranje prek oglaševanja zaradi nebranosti in negledanosti ni smiselno?

Facebook Državljan D
Znesek, ki naj bi ga od javnega zavoda dobila NovaTV24.

Aktivist Domen Savič, ki se na spletu predstavlja kot Državljan D, poroča o domnevnem financiranju strankarske propagande preko javnega zavoda RTV Slovenija.

Izpostavil je dve transakciji. Pri prvi je prejemnik bila zavod Iskreni, ki je tesno povezan s stranko Nsi. Spomnimo, da je soustanovitelj zavoda Iskreni nekdanji minister iz vrts NSi, Janez Cigler Kralj.  Druga sporna transakcija pa je potekala v smeri NoveTV24. Iz objavljene dokumentacije je razvidno, da je zavod Iskreni maja prejel 17.934 evrov (pred tem januarja 99 evrov), NovaTV24 pa 10.004 evre.

Ob tem je Domen Savič zapisal: "Tržne logike financiranja teh negledanih, nebranih in negledljivih trobil prek oglaševanja ni. Več kot očitno je, da se spet dogaja mešetarjenje z javnim denarjem, ki ga neodgovorni na javnem zavodu pumpajo v trobila, ki so blizu njihovim političnim gospodarjem. Saj veste - zato so jih nastavili."

Zavod Iskreni je bil v času vlade Janeza Janše deležen izdatnega financiranja s strani vlade, televizija Nova24TV pa je s strani državnega Telekoma prejemala nesorazmerne velika nadomestila za distribucijo programa, kar preiskuje tudi tožilstvo.