Tudi v slovenskem morju

Po severnem Jadranu se potikata dve novi vrsti meduz

S.R.
18. 7. 2022, 20.47
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 20.54
Deli članek:

Glede na nov zemljevid razširjenosti meduz v Jadranu in predvsem zahodni Istri še vedno prevladujejo kompasne meduze, a so tokrat zabeležili tudi dve novi vrsti.

Bobo
Kompasna meduza v morju ob rtu Kamenjak.

Poročali smo že, da v zahodnem delu Istre že od junija mrgoli meduz, med katerimi prednjačijo predvsem nevarne kompasne meduze (Chrysaora hysoscella), ki pri nas sicer niso nič novega, saj so v Jadranu domorodna vrsta. Prikradle so se tudi do slovenske obale, na začetku julija so jih namreč v večjem številu opazili kopalci v Strunjanu in Piranu, pa tudi na drugih delih slovenske obale. Ob obalah zahodne Istre sicer opažajo tudi uhatega klobučnjaka (Aurelia solida), trdoživnjaka Aequorea forskalea in morskega klobuka oziroma velikega klobučnjaka (Rhizostoma pulmo).

Iz rovinjskega centra za raziskovanje morja IRB (inštitut Ruđer Bošković), kjer vestno beležijo prijave o meduzah in popisujejo njihovo razširjenost, so danes postregli z novim zemljevidom. Med 9. in 15 julijem so prejeli skupno 84 prijav kopalcev, ki so ob jadranski obali opazili meduze. Med njimi je bilo 45 prijav kompasne meduze, 17 prijav morskega klobuka, 11 prijav rebrač (Mnemiopsis leidyi) in ena prijava uhatega klobučnjaka. Kopalci pa so opazili tudi dve novi vrsti, za kateri so na inštitutu potrdili, da gre za morsko cvetačo (Cotylorhiza tuberculata), ki je znana tudi kot sredozemska meduza, in trdoživnjaka Olindias muelleri. Prijave so po njihovih navedbah prispele s širše geografske regije, vključno s Slovenijo. Dodali so še, da so prejeli tudi štiri prijave o opeklinah.

Kot smo že poročali, se obdobje kompasnih meduz že zaključuje, saj njihova sezona običajno traja do julija, a je njihova razširjenost odvisna od več dejavnikov, vključno s temperaturo vode in pojavljanjem želatinoznega planktona, s katerim se prehranjujejo.

Strokovnjaki kopalcem svetujejo, naj se tako kompasnih kot drugih meduz nikar ne dotikajo z rokami. Če vas oplazi meduza, čim prej priplavajte do obale. »Če so na prizadetem mestu ostanki lovk, jih odstranite, mesto ožiga pa takoj izperite z morsko vodo. Pa ne drgnite preveč vneto. Nikakor ne uporabite navadne vode, saj ta še bolj sproža strup,« po poročanju Primorskih novic priporoča Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo na ljubljanskem UKC. Ožig kompasne meduze je lahko zelo boleč, lahko se pojavijo celo mehurji, toda to traja le kak dan ali dva, redko dlje, miri Brvar, ki dodaja, da je ožig meduz mesečink ponavadi hujši.