Vročinski val

V Franciji padajo temperaturni rekordi, izmerili celo 42 stopinj Celzija

S.R./STA
18. 7. 2022, 21.23
Deli članek:

Najvišjo temperaturo, kjer je padel rekord iz leta 1949, so izmerili Nantesu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francijo je danes zajel vročinski val, v številnih mestih pa so zabeležili sploh najvišje temperature doslej. V mestu Brest na atlantski obali na skrajnem severozahodu Francije se je živo srebro povzpelo na 39,3 stopinje Celzija. Prejšnji rekord iz leta 2002 je znašal 35,1 stopinje Celzija. V mestu Saint-Brieuc na obali Rokavskega preliva so izmerili 39,5 stopinje Celzija, prejšnji rekord je bil 38,1 stopinje. V mestu Nantes na zahodu države pa so zabeležili 42 stopinj Celzija, s čimer je bil prav tako presežen prejšnji rekord 40,3 stopinje iz leta 1949. Doslej najvišja temperatura, zabeležena v celinski Franciji, sega v leto 2019, ko so v vasi Verargues v bližini Montpellierja na jugu države izmerili 46 stopinj Celzija.

Zaradi suše in hude vročine od začetka poletja so večji deli Francije povsem presušeni, kar povzroča težave kmetom in vodi do gozdnih požarov. Gasilci se že več dni trudijo zajeziti velik požar na atlantski obali zahodno od Bordeauxa, v bližini znamenite sipine Pilat.

Gozdovi v plamenih

Koordinacijski center za odzivanje na nesreče, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite, je med vikendom aktiviral tudi satelitsko storitev Copernicus, da bi francoskim oblastem pomagal pri spremljanju stanja gozdnih požarov na jugozahodu države.

Na pomoč francoskim gasilcem sta priskočili dve gasilski letali iz flote rescEU. Mehanizem je nedavno aktivirala tudi Slovenija, ki je zaprosila za pomoč pri gašenju gozdnega požara na goriškem Krasu. Na podlagi prošnje je bilo na požarišče napoteno hrvaško letalo, prav tako iz flote rescEU.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem danes opozoril, da gozdni požari po vsej Evropi predstavljajo nepredvidljivo grožnjo, ki preži na vse nas in zahteva takojšnje ukrepanje.