UPS! Nerodno

Geji in lezbijke v stranki NSi: Tonin jih pozna, Cigler ne

Ž.K.
18. 7. 2022, 19.00
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 10.21
Deli članek:

Vodilna moža stranke NSi sta se znašla v neugodnem položaju, ko sta vsak s svojo izjavo želela ugajati različnim ciljnim skupinam.

Facebook Nsi
Matej Tonin in Janez Cigler Kralj se očitno ne gibljeta v istih krogih.

Prepoved splava v ZDA ter ugotovitev našega ustavnega sodišča, da je zakonska ureditev, da istospolni partnerji ne morejo skleniti zakonske zveze ali skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavo, sta v javnosti zopet odprle številne debate o pravicah žensk ter o pravicah istospolnih partnerjev. V središču teh debat sta se znaša tudi najbolj vidna predstavnika stranke NSI in nekdanja ministra Janez Cigler Kralj in predsednik stranke Matej Tonin.

Janez Cigler Kralj je v intervjuju za sobotno izdajo časnika Večer izjavil, da v njihovi stranki, torej NSI, ne pozna nobenega geja: »Neposredno ne poznam nobenega geja v naši stranki, saj ljudi ne sprašujem o njihovi spolni usmerjenosti.« Med tem je njegov strankarski kolega Tonin v zapisu na socialnem omrežju Facebook zapisal: »Ali imam prijatelje, ki so geji? Imam in so odlični ljudje. Ali so člani stranke NSi tudi geji in lezbijke? Prav gotovo in so dobrodošli.«

Predvsem izjava Janeza Ciglerja Kralja je naletela na zelo ostre odzive, ki so nekaj uporabnikov socialnih omrežij navedli celo na to, da so poimensko izpostavili nekaj vidnih članov NSi, ki naj bi bili istospolno usmerjeni.