PAZLJIVO V MORJE!

Na obali polno teh strupenih meduz, nevarne so tudi na kopnem

M. V.
6. 7. 2022, 17.10
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 18.10
Deli članek:

Njihov ožig lahko zelo boli, kako olajšati bolečino: izpirajte mesto z morsko vodo, ne s sladko, saj bo ta še bolj aktivirala strup.

Pixabay
Kompasna meduza

Kopalci v Strunjanu in Piranu, pa tudi na drugih delih slovenske obale, so v morju opazili večje število meduz. Gre za vrsto strupene kompasne meduze, je za Primorske novice potrdila dr. Andreja Ramšak s piranske Morske biološke postaje, ki kopalcem svetuje: »Pojdite plavat s plavalnimi očali ali masko, da te meduze pravočasno opazite in se jim izognete.« Njihov ožig je namreč lahko zelo boleč, lahko se pojavijo celo mehurji, toda to traja le kak dan ali dva, redko dlje, miri dr. Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo na ljubljanskem UKC, ter dodaja, da je ožig meduz mesečink ponavadi hujši.

Kako blažiti ožig

Če vas oplazi meduza, čim prej priplavajte do obale. »Če so na prizadetem mestu ostanki lovk, jih odstranite, mesto ožiga pa takoj izperite z morsko vodo. Pa ne drgnite preveč vneto. Nikakor ne uporabite navadne vode, saj ta še bolj sproža strup,« priporoča dr. Brvar.

Nekatere lahko zaradi ožiga zelo boli, v tem primeru jim bo zdravnik lahko predpisal analgetik. Pomagajo tudi alkoholni obkladki, drugih zdravil pa ni. Primeri, ko so ljudje alergični na strup, so redki. Sicer pa se mnogi predvsem ustrašijo ob ožigu, četudi je blag. Tudi če kompasne meduze naplavi na obalo, se jih ne dotikajte, saj so strupi v njih, iz celic se sproščajo ob dotiku. Če ste se meduz vseeno dotaknili, potem si dobro sperite roke, na njih namreč lahko ostanejo celice s strupom, ki jih morda na debelejši koži dlani komaj občutimo (na primer kot ščemenje), toda če se z rokami nato dotaknemo ust ali oči, nas bo hudo peklo.

Pixabay
Kompasni meduzi se je najbolje izogniti, saj njen ožig lahko zelo boli.

Zakaj jih je letos več?

V Primorskih novicah so še pojasnili, da kompasne meduze v našem morju sicer niso nič novega, v Jadranu so namreč domorodna vrsta, ki se začne pojavljati maja, ko se temperatura morja zviša, saj jim hladnejša voda očitno ne ustreza. »Junija so o njih najprej poročali iz južnejših delov Jadrana, veliko jih je bilo zlasti v hrvaškem morju, v zahodni Istri, zatem so jih opažali vse više, tudi pri nas. Od leta 2009 kompasne meduze vsako leto vznemirijo kopalce ob našem morju. Vprašanje pa je, ali se bodo tokrat pojavljale dlje. Tudi veliki klobučnjak je dolgo vztrajal – primerke je bilo opaziti od jeseni pa vse do nedavnega. To je bilo izjemno dolgo obdobje,« razlaga dr. Ramšakova. Zakaj je letos kompasnih meduz več, je mogoče pripisati različnim dejavnikom – od sprememb prehranskega spleta v morju, zviševanja temperature morja ... »Ampak na prvem mestu je dejstvo, da je to obdobje, v katerem se te meduze morajo spolno razmnožiti. Morda pomaga prispodoba: kot imajo rože svoj čas cvetenja, tako imajo tudi meduze svoj čas pojavljanja. In tako kot rastline zaradi segrevanja ozračja začnejo prej cveteti, se lahko tudi pri meduzah to obdobje pojavljanja začne prej ali pa se zavleče,« pojasnjuje dr. Ramšakova.

Kako jih prepoznati

Kako spoznamo kompasno meduzo? So različnih barv, od temno rjave do zelo svetlih tonov, na klobukih pa imajo značilen vzorec, po katerem so dobile ime. Premer njihovega klobuka lahko meri do trideset centimetrov, pod njim ima štiriindvajset lovk v osmih sklopih po tri.