Grozovit napad

VIDEO: Smrt štiriletne Lize šokirala ves svet

Žiga Kariž
15. 7. 2022, 14.23
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 14.52
Deli članek:

Po socialnih omrežjih so zaokrožile slike in posnetki štiriletne deklice z Downowim sindromom, ki je umrla med včerajšnjim raketnim napadom na mesto Vinica v Ukrajini.

twitter
Liza

twitter
Razdejanje po napadu

Ruska vojska je včeraj izvedla raketni napad na mesto Vinica, ki se nahaja v notranjosti Ukrajine in je več sto kilometrov oddaljeno od bojišč in fronte. V napadu je umrlo najmanj 23 ljudi, 18 jih še pogrešajo, 73 jih zaradi poškodb zdravijo v bolnišnicah. Med smrtnimi žrtvami so tudi trije otroci med njimi tudi 4 letna Liza, deklica z Downovim sindromom. Po spletu so zaokrožili posnetki male deklice, ki jih je le nekaj trenutkov pred napadom posnela in objavila njena mama.

Na posnetkih deklica pred seboj poriva otroški voziček, med tem ko mama razlaga, da sta na poti v razvojno ambulanto. Le nekaj minut zatem je v njuni bližini eksplodirala ruska raketa. Grozljivi posnetki iz Vinice kažejo negibno truplo deklice pod vozičkom in dele teles, ki so razmetani po tleh. Njena mama je napada preživela, za njeno življenje se borijo zdravniki.

Nekaj ur po napadu se je oglasila še žena predsednika Ukrajine Zelenskega, Olena Zelenska, ke je deklico prepoznala. Spoznali sta se namreč lansko leto pred božičem, ko je deklica nastopila v televizijskem oglasu. »To čudovito deklico sem med snemanjem božičnega oglasa. Pameten, iskren razigran otrok, ki je zrasel ob ljubezni. Jokam z njenimi najbližjimi.«, je zapisala prva dama Ukrajine.

Ruska stran je medtem zatrdila, da je bil cilj četrtkovega napada zgradba, v kateri so se predstavniki ukrajinskih sil sestali z tujimi dobavitelji orožja.

twitter
Liza je bila na poti v razvojno ambulanto.