PREPOVEDANO

Za skladanje kamnov v krajinskem parku Strunjan kazen sto evrov

Marjana Tomšič Vovk
15. 7. 2022, 14.14
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 14.22
Deli članek:

To uničuje življenjski prostor ali vsaj spreminja življenjske razmere organizmov, ki živijo pod kamni.

Primorske novice
Krajinski park Strunjan

V Strunjanu se je na obali pojavil kamniti obok, ki ga je neznanec zložil skupaj iz tamkajšnjih kamnov. Čeprav je skulptura res lepa, je njen stvaritelj v prekršku in mu grozi kazen stotih evrov. »V Krajinskem parku Strunjan je prepovedano skladati kamne! Hvala za razumevanje,« so opozorili na Facebooku. To je namreč območje nacionalnega pomena, njegov namen je varovanje narave, zato v njem veljajo varstveni režimi, ki jih določajo Uredba o Krajinskem parku Strunjan, Načrt o upravljanja Krajinskega parka Strunjan in Zakon o ohranjanju narave; po slednjem se kršenje varstvenih režimov v parku kaznuje s kaznijo v višini sto evrov.

Petra Škrinjar, naravovarstvena nadzornica iz javnega zavoda Krajinski park Strunjan, nam je pojasnila, da skladanje kamenja na morskem obrežju v rezervatu predstavlja negativen vpliv na naravo. »To uničuje življenjski prostor ali vsaj spreminja življenjske razmere organizmov, ki imajo svoj življenjski prostor pod kamni oziroma v obalnem drobirju in od katerih imajo nekateri bistveno vlogo pri razgradnji organskih naplavin. Obiskovalci kamne skladajo tudi ob vznožju klifov in pobočij, da si uredijo površine za ležanje. Ponekod ta dejavnost uničuje rastlinstvo ali onemogoča normalno rast. Skladanje je sicer prisotno v celotni dolžini naravnega morskega obrežja parka oziroma rezervata, najopaznejše pa je na zahodnem morskem obrežju – tu obiskovalci umikajo kamne tudi z bibavičnega in infralitoralnega pasu zaradi lažjega dostopa v vodo.«

Dejala je še, da so konkreten kamniti obok že odstranili in območju vrnili podobo naravnega obrežja. Od drugih prekrškov najpogosteje beležijo še smetenje, veliko tudi s cigaretnimi ogorki, skladanje kamenja v ležišča, prenočevanja in kurjenja ognja, hojo izven za to označenih poti (tudi po nevarnih predelih klifa), na morju pa predvsem sidranje v osrednjem Naravnem rezervatu, to je v Zalivu Sv. Križa in delu Ronka.