Preiskovalna komisija

Mojca Šetinc Pašek: Želimo odgovore, kaj se je dogajalo v Telekomu in kaj s prodajo Planet TV

S.R./STA
15. 7. 2022, 12.52
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 13.30
Deli članek:

V državnem zboru se je danes na prvi nujni seji sestala preiskovalna komisija o domnevno nezakonitem financiranju volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

Dreamstime
Preiskovali bodo, kaj se je v prejšnjem mandatu dogajalo v Telekomu.

V skladu z načrti so se na prvi seji med drugim dogovorili o delu preiskovalne komisije, po seji pa je pred kamere stopila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

Kot je pojasnila, bodo prvi vrsti preiskovali, ali je pri medijih, ki so v delni ali celotni strankarski lasti, prišlo do morebitnih zlorab. Šlo bo za široko preiskavo, ki bo osredotočena na čas zadnje predvolilne kampanje. Poudarila je, da se bodo v svoji preiskavi naslanjali tudi na delo preiskovalne komisije iz prejšnjega mandata, ki je preiskovala podobne zlorabe. Gradivo te preiskovalne komisije jim bo služilo kot neke vrste temelj, na katerem bodo gradili tudi v novi preiskovalni komisiji. 

Šetinc Paškova je še izpostavila, da jih najprej zanesljivo zanimajo odgovori na vprašanje, kaj se je dogajalo v Telekomu, kaj se je dogajalo s pogodbami pri nakupu Adria Medie in Planet TV-ja, ki je pristal v madžarskih rokah. Med njihovimi prvimi nalogami je sicer pregled gradiva, z delom pa bodo nato nadaljevali po koncu parlamentarnih počitnic. Šetinc Paškova je sicer potrdila, da že imajo nabor prič, ki jih bodo poklicali na zaslišanje, a imen še ni želela razkrivati. Podpredsednik komisije Soniboj Knežak jo je dopolnil, da želijo, da komisija uspe priti "v doglednem času tudi do rezultatov."

O tem, da je Telekom, ki je v večinski lasti države, pred volitvami prikrito financiral stankarsko televizijo SDS Nova24TV, je pred meseci že obsežno poročal portal necenzurirano.si. Televizija je namreč prejemala nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo, ki pa ga nikakor ni mogoče upravičiti s kriteriji gledanosti. Na začetku aprila je pritožbo o domnevni nezakoniti državni pomoči, ki naj bi bila iz javnih sredstev prek podjetja Telekom Slovenije dodeljena družbi NTV24.si (Nova24TV), na Evropsko komisijo vložila tudi Pravna mreža za varstvo demokracije.

Sestava komisije

Spomnimo, državni zbor je na včerajšnji seji imenoval sestavo novoustanovljene preiskovalne komisije, ki jo sestavljajo člani iz vseh petih poslanskih skupin. Vodi jo Šetinc Paškova, državni zbor pa je za podpredsednika imenoval poslanca SD Knežaka. V komisiji so še Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica). Namestniki članov so Janja Sluga (Svoboda), Janez Magyar (SDS), Janez Žakelj (NSi), Predrag Baković (SD) in Milan Jakopovič (Levica).

Parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ preko delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine je konec junija odredil državni zbor na predlog koalicije. Osredotočila se bo na obdobje od 13. marca 2020 do datuma odreditve preiskave. Med drugim bi preiskovala sum o nezakonitem financiranju kampanje strank za letošnje parlamentarne volitve preko delovanja izdajateljev medijev v (delni) lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.