Prvo srečanje

Predsednik vlade o obuditvi Ekonomsko socialnega sveta

Žiga Kariž, sta
15. 7. 2022, 12.07
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 13.48
Deli članek:

Ekonomsko socialni svet (ESS) je organ v katerem svoja mnenja in poglede soočajo država, delodajalci in sindikati. Prejšnja vlada je delo ESS blokirala.

Da bi lahko obudili socialni dialog, mora nova vlada ponovno vzpostaviti delo Ekonomsko socialnega sveta (ESS), v katerem sedijo predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev. V mandatu pretekle vlade so se socialni partnerji večkrat znašli pred ovirami, ki jih niso znali premagati, bivša vlada pa je ESS enostavno ignorirala. 

"Najbolj pomembno sporočilo uvodnega srečanja predstavnikov vlade s predstavniki delojemalcev in delodajalcev je, da si znotraj socialnega dialoga v okviru ESS iskreno želimo skupaj poiskati širši konsenz o tem, kam želimo kot družba, hkrati pa da za vsak posamezen korak najdemo čim boljše rešitve," je ob robu današnje prve seje ESS povedal predsednik vlade. "Verjamem, da bomo do tega lahko prišli, ko bomo imeli čim bolj iskreno razpravo o različnih izhodiščih do istih problemov," je dodal.

Vtis, ki ga je dobil, je predvsem, da se morajo čim več pogovarjati. "Bolj kot se bomo pogovarjali, bolj se bomo poznali. Ko se enkrat poznaš, si lahko bolj zaupaš in šele potem imaš temelj, da gradiš skupaj neke rešitve," je dodal Golob, ki se bo potrudil, da se bo sej ESS udeleževal čim večkrat.

Predstavniki vlade so predstavnikom sindikatov in delodajalcev danes med drugim pojasnili tudi ključne prioritete - ne samo teh, ki so zapisane v koalicijski pogodbi, ampak tudi tiste, ki jih čakajo v prihodnjih mesecih. "V bistvu sem se jim tudi opravičil, da bomo nekatere postopke skrajševali - ne zaradi tega, ker želimo izključevati kogarkoli, ampak ker nas razmere, zunanje okoliščine silijo k temu, da smo zelo hitri in odzivni pri pripravi ukrepov," je pojasnil Golob.

Pri tem sta bili še posebej izpostavljeni področji prehranske in energetske draginje ter zdravja - interventnega zakona za skrajševanje čakalnih vrst in izhodne strategije za covid-19, je dejal Golob. "Tukaj bomo morali iti hitreje, kot bi si mogoče želeli in bomo poskušali vključenost vseh partnerjev doseči na nekatere malo manj konvencionalne načine," je napovedal.