NAS BO ZEBLO?

Bomba iz EU: Radiatorji pozimi na največ 19 stopinj!

M. T. V.
15. 7. 2022, 11.12
Posodobljeno: 15. 7. 2022, 11.21
Deli članek:

Zaradi pomanjkanja plina Evropska komisija pripravlja krizni načrt, ki nam ne bo ravno ogrel zime.

Pixabay
Pozimi bomo očitno morali zmanjšati termostate na radiatorjih.

Nemška tiskovna agencija DPA je razkrila osnutke kriznega načrta Evropske komisije, s katerimi naj bi se v Evropski uniji lotili težav s pomanjkanjem plina. Energijo naj bi prihranili tako, da bomo poleti povišali temperaturo hlajenja s klimami in pozimi zmanjšali temperaturo ogrevanja.

Menda bodo članice EU prejele zapoved, naj omejijo porabo plina za vse javne zgradbe, pisarne in komercialne objekte, vključno z njihovimi zunanjimi terasami. Predlagana optimalna poraba naj bi bila dosežena tako, da bodo lahko klime delovale na najnižji temperaturi 25 stopinj Celzija, medtem ko bo lahko pozimi ogrevanje doseglo največ 19 stopinj Celzija.

EU se namreč boji, da nam bo Rusija pozimi povsem prekinila dobavo plina oziroma to izkoristila kot orožje pritiska. Zato bi morali že zdaj začeti razmišljati o zmanjšanju porabe energije in zamenjavi plina kot glavnega energenta. »Če začnemo ukrepati zdaj, lahko zmanjšamo negativne učinke morebitne nenadne prekinitve dobave plina za tretjino,« menda piše v dokumentu, navaja DPA.
K zmanjšanju porabe energije bodo pozvali tako podjetja kot tudi javnost. Po trditvah strokovnjakov lahko že na eno stopinjo manj nastavljeni termostati na radiatorjih zmanjšajo stroške ogrevanja za okoli deset odstotkov. »Vsak lahko prihrani,« trdijo.

Načrt naj bi Evropska komisija javnosti predstavila 20. julija, do takrat pa se lahko trenutno načrtovani ukrepi še spremenijo.