Fafangel bo preveril

Ministrstvo po dolgem času ni poslalo podatkov Sledilniku

R.T.
6. 7. 2022, 22.15
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 22.34
Deli članek:

Sledilnik za covid-19 med nekaterimi velja za nepogrešljiv vir podatkov o poteku najbolj znanega koronavirusa.

Niko Časar
/

Podatke o hospitalizacijah zaradi in s covidom na svoji spletni strani vsakodnevno objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki prejme podatke od ministrstva za zdravje. Podatke so do današnjega dne poslali tudi Sledilniku za covid, ki je na pregleden način javnost seznanjal vzponih in padcih tako imenovanega valovanja koronavirusa, in seveda še o številnih epidemioloških statističnih podatkih.

Danes zvečer je sodelavka Sledilnika Maja Založnik na Twitterju objavila, da jim je ministrstvo prenehalo pošiljati podatke o številu oseb, ki so v bolnišnicah zaradi ali s covidom. Zapisala je, da gre »enega najpomembnejših kazalnikov epidemije«, brez katerega »ni (ažurnih) modelov«.

Zakaj jim iz ministrstva niso poslali podatkov, ni znano. Zapis Maje Založnik, da imajo na ministrstvu pomisleke ne drži, to je bil le njen »evfemizem«, ker niso prejeli poročila, odgovora ali pojasnila od ministrstva pa še niso prejeli.

Hitro se je odzval predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Zapisal je, da pošiljanje podatkov ni v pristojnosti NIJZ, a je obljubil, da bodo jutri preverili, »kaj se je zgodilo z namenom ponovne vzpostavitve tega kritičnega sistema spremljanja.«

Sicer pa so podatki o hospitaliziranih objavljeni na strani NIJZ. Število pozitivnih se v zadnjih dneh povečuje, bistveno pa je, da se ne povečuje število hospitaliziranih zaradi covida in tudi ne teh, ki potrebujejo intenzivno nego.