Pekel v Žabjaku

Če ne bi pogasili stebra, bi zgorela še cela hiša …

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
6. 7. 2022, 19.40
Deli članek:

V nedeljo malo po 13. uri so se na Ptuju oglasile gasilske sirene. V Žabjaku je izbruhnil požar v stanovanjskem objektu.

CG
Okrog hiše v Žabjaku je vse zoglenelo in črno od saj.

»Ravno najedli smo se in smo nameravali počivati. Ko sem pogledala ven, se je vil črn oblak, zdelo se mi je, da bo neurje. Nato sem se zavedela, da je to dim, da gori gospodarsko poslopje tik ob naši hiši. Mož je odhitel ven, jaz pa sem začela gasiti steber hiše, ki ga je že zajel ogenj. Sploh nisem videla, kako velik požar je. Naenkrat je postalo prevroče, vrata so bila prevroča in nisem mogla zapustiti hiše. K sreči je sosed medtem že poklical gasilce, nekaj minut preden smo jih mi obvestili. Šele gasilci so naju z vnukom spravili iz hiše, po lestvi iz zgornjega nadstropja,« dan po veliki tragediji pretresena opisuje Ana Bezjak iz Žabjaka.

V nekaj minutah zgorelo več vozil 

Ogromen črn oblak dima, ki se je v nedeljo vil nad velikim delom Ptuja, je dal slutiti, da gre za požar velikih razsežnosti. Zagorelo je okrog 13. ure, v samo nekaj minutah se je ogenj razplamtel po celotnem gospodarskem poslopju in zajel tudi del hiše, a ga je k sreči lastnikom v tem delu uspelo hitro pogasiti in so preprečili še bistveno večjo tragedijo. V nekaj minutah je zgorelo okoli deset starinskih motorjev in več avtomobilov, oldtimerjev.

Ogromno truda in časa, ki ju je Marijan Petek leta vlagal v restavriranje starih vozil, je bilo izničeno v nekaj minutah. Kar je lahko, je pred ognjem hitro umikal in reševal, a veliko ni mogel storiti, saj je bil proti tako veliki sili nemočen. Kaj bi lahko bil vzrok požara, še vedno ne vedo. »Na podstrešju smo imeli veliko stiropornih platojev, v katerih smo gojili rože. Zgoraj je bil tudi namakalni sistem za kumare, plastika je gorela kot za stavo. V gospodarskem poslopju so bile tudi gume, še dve povsem novi traktorski gumi z zračnicami. Vse je gorelo,« se nedeljske tragedije spominja Bezjakova. V času požara je bil v hiši tudi pes, ki so ga požrtvovalno reševali gasilci.

CG
Požar je zajel tudi steber hiše, Ana in Marijan sta takoj začela gasiti in preprečila bistveno večjo tragedijo.

Vzrok požara še ni znan

Še dan kasneje je vse okrog hiše v Žabjaku črno. Forenziki so že bili na delu. Kaj je zanetilo tako velik požar, še ugotavljajo. Hiša je k sreči ostala cela, je pa polna saj in vonja po dimu. Ponekod so se od vročine stopile fasada in okenske police

Leta 2008 je hišo Marijana in Ane poškodovalo močno neurje, uničilo je streho in razbilo okna. Zdaj ju čaka ponovna sanacija. Kolikšna je materialna škoda, še zdaj ni znano, prav tako niso prepričani, ali je bilo gospodarsko poslopje zavarovano skupaj s hišo. To bodo vedeli šele po sestanku z zavarovalnico. Zavedajo se, da je velika sreča v nesreči to, da so vsi nepoškodovani in da ni zgorela tudi hiša. Največje zasluge za to imajo gasilci, člani okoliških prostovoljnih gasilskih društev.

CG
Kakšna je materialna škoda, še ni znano, neuradno pa naj bi znašala več kot 60.000 evrov.