Tlakovci

Pogačar povišal prednost pred tekmeci, Roglič pa je po nesrečnem trku v balo sena zaostal

G.G.
6. 7. 2022, 16.35
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 20.18
Deli članek:

Na peti etapi kolesarske dirke po Franciji morajo kolesarji prevoziti 20 kilometrov tlakovanih odsekov. Gre za eno najbolj nestrpno pričakovanih, a hkrati živčnih etap v boju za skupno zmago.

Profimedia
Tadej Pogačar se je dobro znašel na tej zahtevni etapi.

Kolesarji so startali v Lillu, že pred prvimi kockami je padel nosilec rumene majice Wout van Aert, toda pomagali so mu kolegi iz ekipe Jumbo-Visma. Oddrveli so na čelo glavnine, kjer je bil tudi Tadej Pogačar, in umirili tempo, tako da se je lahko van Aert uspešno priključil skupini. Četica ubežnikov je izkoristila te težave in povečala prednost. Pogačar je dobro obvladoval pedala, vozil med prvimi v glavnini, čeprav ni imel več pomočnikov. Potem pa je smola doletela drugega našega asa Primoža Rogliča, ki je padel čez balo slame, ki jo je na cesto nehote potisnil nek drug kolesar.

Pogačar je v drugem delu še pospešil in je bil na vrhu oziroma blizu vrha razredčene glavnine. Zdelo se je, da bi lahko ujel vodilno skupino, ki pa je potem pospešila. Danec Jonas Vingegaard je uspel zmanjšati razliko do glavnine, žal pa ne njegov ekipni kolega Roglič, ki je nabral kar precejšen zaostanek.

V sprintu četverice se je najbolje znašel avstralski veteran Simon Clark, ki je v sprintu prehitel za las Taca van der Hoorna. Pogačar je zmanjšal skupni zaostanek za van Aertom, ki je kljub težavam ohranil rumeno majico. Roglič je zaostal približno tri minute za etapnim zmagovalcem in eno minuto za Pogačarjem.

V skupnem seštevku je Van Aert ohranil 13 sekund naskoka, na drugo mesto pa je skočil kandidat za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, Američan Neilson Powless (EF Education-EasyPost). Tretji je Boasson Hagen s 14 sekundami zaostanka, Pogačar pa je padel na četrto mesto z 19 sekundami zaostanka, a je povišal prednost pred tekmeci v boju za rumeno majico ob koncu Toura. Roglič je zdrsnil na 44. mesto (+2:36).