Delavske pravice

Če vam je v službi prevroče, zavrnite delo in prijavite šefa

STA/J.V.
6. 7. 2022, 17.05
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 17.11
Deli članek:

Ko se v delovnih prostorih pojavijo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, mora delodajalec zagotavljati ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe.

sta
Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, obstajajo jasno tudi izjeme.

Kot pravijo na inšpektoratu za delo, natančna navodila s tega področja vsebuje pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. Ta določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija, pri čemer so izjema tako imenovani "vroči delovni prostori", kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (na primer peči), ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa.

"Delodajalec mora zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, pri čemer so izjema hladilnice, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu," še navajajo na inšpektoratu. Odločitev o tem, katere ukrepe bo izvedel, je tako na strani delodajalca, morajo pa biti ti opredeljeni v posebni izjavi o varnosti z oceno tveganja. Posamezne ukrepe na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu pa lahko posebej urejajo tudi kolektivne pogodbe.

Delavec ima v nevzdržnih pogojih pravico odkloniti delo

Delodajalci se lahko odločijo za t.i. začasne ukrepe, ki veljajo v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur. To so prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela ipd. V skrajnem primeru se lahko odločijo za prekinitev delovnega procesa ali za dolgoročnejše tehnične ukrepe v obliki dodatnih klimatskih in prezračevalnih naprav, če drugih ukrepov zaradi narave delovnega procesa ne morejo vpeljati.

Kot opozarjajo na inšpektoratu za delo, ima delavec v primeru, da mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, pravico odkloniti delo in zahtevati, da se nevarnost odpravi. Vsak primer odklonitve je treba tudi ustrezno obravnavati. Na inšpektoratu ob tem ocenjujejo, da občasno (predvsem poletno) zvišanje temperature tudi prek 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca, "vsekakor pa lahko določena tveganja predstavlja na primer kroničnim bolnikom".

Delodajalcev preko 220 tisoč, inšpektorjev komaj 31

Pregleda nad tem, v kolikšni meri različni delodajalci upoštevajo zahteve predpisov na tem področju, na inšpektoratu nimajo, saj, kot so pojasnili, je delodajalcev v Sloveniji prek 220.000, inšpektorjev, ki nadzirajo področje varnosti in zdravja pri delu, pa 31. Na vprašanje o tem, ali so v zadnjih dneh, ko so temperature vztrajale nad 30 stopinj Celzija, morebiti dodatno poostrili nadzor nad delovnimi pogoji, v katerih delajo zaposleni, so odgovorili, da so letos zabeležili pet kršitev, ki so se nanašale "predvsem še na nizke temperature v zimskem obdobju". Čeprav so visokim temperaturam najpogosteje izpostavljeni delavci, ki delajo na prostem in v vročih proizvodnih prostorih, pa se večina prijav, ki so jih prejeli v zadnjem obdobju, nanaša na delo v pisarnah.