Rekordne temperature morja

Jadran je kot vrela kaša, ohladitve vam ne bo nudil

S.R.
6. 7. 2022, 15.33
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 15.57
Deli članek:

Tisti, ki v teh dneh dopustujejo na Jadranu, tako že vedo, drugi, ki se tja šele odpravljajo, pa bodo kmalu izvedeli. Na Jadranu v teh dneh namreč beležijo rekordne temperature morja.

Profimedia
V Dubrovniku je bila v teh dneh temperatura morja le dve stopinji nižja od temperature zraka.

Za ohladitev in pobeg pred soncem bo na hrvaški obali v teh dneh bolj primerna senca, voda namreč ne nudi utehe. V delih Jadrana so se temperature morja povzpele tudi do 30 stopinj Celzija. Tako je bilo predvčerajšnjim na območju Mljeta, kjer trenutno beležijo najvišje temperature. Živo srebro se je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda včeraj tam ustavilo pri 29 stopinjah Celzija, že danes pa se lahko znova pohvalijo s slabo tridesetico. 29 stopinj Celzija je doseglo tudi morje pri Dubrovniku, na območju Splita, Visa, Lastova in Krka pa le stopinjo manj. Danes tam sicer bežijo nekoliko nižje temperature morja, a le za vzorec, saj se večinoma gibljejo med 25 in 27 stopinjami Celzija. Izrazito vroče je tudi slovensko morje, saj tudi pri nas temperature vztrajajo pri približno 28 stopinjah Celzija.

Za nekatere organizme to pomeni smrt 

Hrvaški strokovnjaki za ta čas rekordne temperature morja pripisujejo podnebnim spremembam oziroma globalnemu segrevanju, ki posledično pečat pušča tudi na morskem življu. Kot poroča hrvaška radiotelevizija HRT, se po navedbah znanstvenikov že od leta 2016 pojavljajo nekatere nenavadne ribe in meduze, ki so iz toplejših morij čez Sueški prekop ali Gibraltarsko ožino prispele najprej v Sredozemsko in končno tudi v Jadransko morje.

Dejstvo, da je bila v teh dneh denimo pri Dubrovniku temperatura morja le dve stopinji nižja od temperature zraka, je za HRT komentiral tudi Davor Lučić z Inštituta za morje in priobalje na Univerzi v Dubrovniku. Temperatura je po njegovih navedbah eden od glavnih regulatorjev biokemičnih procesov v živih organizmih. Nič drugače ni v primeru morskega življa. »Trend v vsakem primeru ni dober. Do zdaj takih številk še nismo beležili. Če se bo to nadaljevalo in če ta temperatura prodre v globlje plasti, ima lahko to velike posledice na življenje, zlasti na organizme, ki živijo na morskem dnu. Ti so zelo občutljivi, če v njihov življenjski prostor prodre višja temperatura, to zanje pomeni smrt.«